Začin zatar – obavezni sastojak na Bliskom istoku

2350
views
Zatar za doručak
Zatar za doručak

Začin za’atar (zatar) je jedna od najpopularnijih začinskih mešavina na Bliskom istoku. Postoje određene razlike u odnosu na region, ali je neizostavni deo kuhinje, još od Srednjeg veka.

Zatar je začinska mešavina, najčešće se sastoji od sušenog origana, majčine dušice, majorana, sumaka i prženog susama. Često porodice imaju svoju mešavinu, koja je strogo čuvana tajna, a mešavine se razlikuju i od zemlje do zemlje. Negde dodaju još i so, suvu koru pomorandže i za’atar divlju biljku, kim, komorač itd .

Zatar
Zatar

Pošto u ovoj mešavini ima toliko različitih ukusa i tekstura, koristi se za široki spekatar jela. Dodaje se u salate, namaze, meso. U Tel Avivu se stavlja i na pizzu. Ipak, na Bliskom istoku, za’atar se najčešće koristi na pita hlebu koji se zove “manakish” – na testo se namaže mešavina začina i ulja i onda ispeče, a dalje se na testo dodaju različiti sastojci – sir, povrće, mesto. Zatar se jede i uz namaze kao što su humus i labneh koji se pravi sa jogurtom.

Manakish
Manakish

Zatar se odlično slaže sa belim lukom, svežim začinskim biljem, ljutim začinima i limunom. Ukoliko se ne koristi u pripremi kuvanih/pečenih jela, može se umešati u ulje ili puter (bilo bi dobro da se barem malo zagreje, kako bi pustio svoje arome). Zagrejati masnoću u tiganju kratko, skinuti sa ringle i dodati za’atar – pa dalje koristiti za prelivanje salate, hleba itd.

Začini na pijaci
Začini na pijaci

Zatar možete pronaći u Spice up radnji u Beogradu ili možete napraviti svoju mešavinu. –  – prema ukusu pomešajte sušeni oregano, majčinu dušicu, majoran, prženi susam, so…