Uz hranu počinje priča
AZIJAAutentični kineski rezanci u srcu Beograda: Yxlanzh na Zelenom vencu

Autentični kineski rezanci u srcu Beograda: Yxlanzh na Zelenom vencu

Ako ste ljubitelj kineske kuhinje i želite da isprobate autentične kineske rezance Lamian, Yxlanzh  na Zelenom vencu je pravo mesto za vas. Ovaj jedinstveni lokal smešten je na autobuskoj stanici, a priprema rezanaca može se videti kroz prozor.

Na meniju Yxlanzh lokala se nalazi veliki izbor kineskih jela sa povrćem i mesom, posebno piletinom i junetinom. Međutim, prava zvezda menija je Lanzhou supa sa junetinom i nudlama. Lanzhou supa je aromatična i pikantna, jedno od najpopularnijih jela sa rezancima u Kini. Nazvana je po gradu iz kojeg potiče, Lanzhou.

Lanzhou supa
Lanzhou supa

Lanzhou supa: Specijalitet koji morate probati

Lanzhou supa sadrži šest ključnih sastojaka koji je čine neodoljivom:

✔️ Bistra, aromatična supa od junetine – osnova koja pruža bogat ukus.

✔️ Komadi kuvane junetine – mekani i sočni, dodaju supi dubinu i bogatstvo.

✔️ Komadi daikona – kineske bele rotkve, koja daje svežinu i hrskavost.

✔️ Elastični rezanci Lamian – ručno vučeni rezanci koji su srce ovog jela.

✔️ Dosta čili ulja – za one koji vole pikantne ukuse.

✔️ Sveži korijander ili zeleni beli luk – za ukrašavanje i dodatnu aromu.

Lamian rezanci
Lamian rezanci

Lamian rezanci: Umetnost pravljenja

Lamian rezanci prave se od mekog pšeničnog brašna. Ovi rezanci se prave uvijanjem, istezanjem i preklapanjem testa u obliku “konopca”, koristeći težinu testa. Dužina i debljina rezanaca zavisi od broja puta savijanja testa. Ovaj jedinstveni metod pravljenja rezanaca nastao je u Kini, a proces je fascinantan za gledanje i jednako zadovoljavajući za uživanje.

Tradicija gastronomije u Kini: Region Lanzhou

Kina je zemlja sa bogatom i raznolikom gastronomskom tradicijom, a region Lanzhou, smešten u provinciji Gansu, posebno je poznat po svojim specijalitetima. Tradicija pravljenja rezanaca u Lanzhou datira još iz vremena drevnog Put svile, kada je ovaj region bio važna tačka trgovine i kulturne razmene između Istoka i Zapada.

Religija igra značajnu ulogu u oblikovanju gastronomije u Lanzhou. Većina stanovništva u ovom regionu pripada Hui etničkoj grupi, koja je muslimanske veroispovesti. Ova religijska pripadnost ima direktan uticaj na recepte i način pripreme hrane. Zbog ovog uticaja, u Lanzhou kuhinji nećete naći svinjetinu, koja je zabranjena u islamskoj ishrani.

Lanzhou je poznat po svojim Lamian rezancima, koji su postali sinonim za kvalitet i autentičnost. Ručno vučeni rezanci iz ovog regiona su cenjeni zbog svoje elastičnosti i savršene teksture. Tajna uspeha leži u veštini majstora koji prenose svoje znanje generacijama.

kuhinja regiona Lanzhou
kuhinja regiona Lanzhou

Osim Lamian rezanaca, kuhinja regiona Lanzhou je bogata aromama i začinima, reflektujući kulturni mozaik koji čini ovaj deo Kine. Aromatične supe, pikantna jela, i sveži sastojci su karakteristike koje definišu gastronomski identitet ovog regiona.

Ako želite da iskusite autentične kineske ukuse i posmatrate majstore kako prave rezance na tradicionalan način, posetite Yxlanzh na Zelenom vencu.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama