Uz hranu počinje priča
AZIJAKineske knedle "wonton"

Kineske knedle “wonton”

Kineske knedle “wonton” imaju dugu i bogatu tradiciju u kineskoj kuhinji. Ove knedle punjene raznovrsnim nadevima možete pronaći širom Kine i u mnogim kineskim restoranima širom sveta.

Kineske knedle “wonton” se tradicionalno prave od tankog kineskog testa, koje se oblikuje u male kvadratne komade. Za pripremu nadeva, koriste se različi sastojci, uključujući svinjsko meso, piletinu, morske plodove, povrće i tofu za vegetarijanske verzije. Začini poput soja sosa, đumbira i belog luka dodaju bogatstvo ukusa.

Proces pravljenja wontona može biti izazovan, ali uz pravu tehniku i vežbu, svako može naučiti kako da ih napravi. Najčešći način je da se mala količina nadeva stavi u sredinu kvadratnog testa, a zatim se testo preklopi tako da formira trougao. Rubovi se čvrsto zatvore koristeći malu količinu vode kako bi se testo lepilo. Konačni oblik wontona može varirati, ali najčešće su to trouglaste ili knedle u obliku vrećice.

Kineske knedle wonton
Kineske knedle wonton

Nakon što se wontoni oblikuju, obično se kuvaju u ključaloj vodi, dok se testo ne skuva, a nadev postane sočan i ukusan. Nakon toga, serviraju se obično sa čili sosem, soja sosom, ili u supi.

Wontoni se često jedu kao predjelo, ali se takođe mogu servirati kao glavno jelo ili dodatak supi.

Wonton je ranije bio rezervisan za kinesku elitu, ali je vremenom postao popularna ulična hrana, zahvaljujući pristupačnim sastojcima i relativno jednostavnoj pripremi. Na kraju se  proširio po Kini i evoluirao u različite regionalne stilove i ukuse. U severnoj Kini, na primer, kuvani vontoni se često serviraju sa sirćetom i uljem od čilija, dok se u južnoj Kini obično serviraju u bistroj supi.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama