Uz hranu počinje priča
SavetiHrana za dobro raspoloženje

Hrana za dobro raspoloženje

„Hrana za dobro raspoloženje“ je termin koji se odnosi na određene namirnice i način ishrane za koje se veruje da mogu da utiču na raspoloženje, emocije i opšte mentalno blagostanje osobe.

Koncept “Hrana za dobro raspoloženje” (Mood Food) sugeriše da ono što jedete može uticati na vaše mentalno i emocionalno zdravlje. Iako postoji nešto istine u ideji da ishrana može igrati ulogu u raspoloženju i mentalnom zdravlju, bitno je znati da je to složen i višeslojan odnos.

Hrana za dobro raspoloženje
Hrana za dobro raspoloženje

Neke namirnice se često povezuju sa potencijalno pozitivnim efektima na raspoloženje i mentalno zdravlje. Na primer:

  1. Veruje se da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su masna riba (losos, skuša), orasi i laneno seme, podržava zdravlje mozga i može pozitivno uticati na raspoloženje.
  2. Hrana bogata složenim ugljenim hidratima, poput celih žitarica, može doprineti stabilnom nivou šećera u krvi, što može pomoći u regulisanju raspoloženja i energije.
  3. Tamna čokolada se često smatra pojačivačem raspoloženja zbog svog potencijala da oslobađa endorfine i povećava osećaj sreće.
  4. Hrana koja sadrži specifične aminokiseline, kao što je triptofan (koji se nalazi u ćuretini, piletini i orašastim plodovima), može podržati proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je povezan sa osećajem blagostanja i sreće.
  5. Voće i povrće, bogato raznim vitaminima i antioksidansima, može obezbediti esencijalne hranljive materije koje podržavaju celokupnu funkciju mozga i mentalno zdravlje.

Nasuprot tome, neka hrana i prehrambene navike mogu negativno uticati na raspoloženje i mentalno blagostanje. Velika potrošnja slatke ili visoko prerađene hrane, prekomerna količina kofeina i alkohola mogu dovesti do fluktuacija šećera u krvi, poremetiti obrasce spavanja i potencijalno negativno uticati na raspoloženje.

Važno je napomenuti da dok ishrana može da igra ulogu u raspoloženju, na mentalno zdravlje utiču različiti faktori, uključujući genetiku, način života, stres i lične okolnosti. Ako ste zabrinuti u vezi sa svojim raspoloženjem ili mentalnim zdravljem, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom ili nutricionistom koji vam može dati smernice o tome kako izbor ishrane i načina života može da podrži vaše emocionalno blagostanje.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama