Lao Gan Ma čili sos – od bajke do realnosti

3240
views
Lao Gan Ma - čili sos
Lao Gan Ma - čili sos

Lao Gan Ma je verovatno najpoznatiji kineski čili sos širom sveta. A priča o njegovom nastanku je inspirativna koliko i jela u kojima je jedan od sastojaka.

Lao Gan Ma ili u prevodu „stara kuma“ je čili sos koji je nastao 1997. Gospođa na slici na etiketi je Tao Huabi koja je sos napravila i od siromašne prodavačice nudli postala jedna od najbogatijih žena u Kini.

Tao Huabi je rođena u siromašnoj porodici u zabačenom planinskom selu, nije imala priliku da nači da čita i piše. Vrlo brzo posle udaje je postala udovica i ostala sama sa dvoje dece. Tada se odlučila  da pokrene ulični štand za prodaju nudli kako bi izdržavala porodicu. Nudle je začinjavala svojim ljutim sosom i sojom, a vrlo brzo je njen recept privukao pažnju. Kupci su često dolazili samo po sos, bez nudli.

Lao Gan Ma - čili sos
Lao Gan Ma – čili sos

Kvalitet sosa je testirala tako što je jednom pokušala da nudle proda bez njega, ali nikoga same nudle nisu zanimale – ako nisu sa njenim sosom. Uskoro se za nju pročulo i 1994. je prestala da prodaje nudle i koncentrisala se isključivo na pravljenje sosa i drugih začina. Dve godine kasnije otvorila je fabriku koja je zapošljavala 40 radnika, posao je zabeležio ogroman rast na međunarodnoj sceni i postao je pravo čudo ne samo u Kini već širom sveta.

Danas postoji nekoliko vrsta Lao Gan Ma sosa, u svima je osnova čili, a razlikuju se po ostalim sastojcima koji se dodaju kao što su fermentisana soja, kikiriki, beli luk i začini.

Sos se koristi za prženi pirinač, pržene rezance, nudle, supe sa knedlama, ali se u principu može koristiti uz veliki broj jela.