Uz hranu počinje priča
DogađajiMeđunarodni gastronomski vodič "Gault&Millau" u Srbiji

Međunarodni gastronomski vodič “Gault&Millau” u Srbiji

Nezavisni međunarodni gastronomski vodič „Gault&Millau”, najavio je svoj dolazak na tržište Srbije. Ovaj vodič danas je prisutan u blizu 20 zemalja. Zadatak mu je da turiste, objektivno, profesionalno i jednostavno vodi kroz najbolje svetske restorane, vinarije, pivnice i ukuse.

Vodič Gault & Millau (Go Mijo) – Srbija je omogućila Turistička organizacija Srbije, a zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu imenovanjem najboljih u više kategorija, od najboljeg šefa, do najboljeg somelijera.

„Gault&Millau“ je posle višedecenijske tradicije u kojoj je stekao ugled jedne od najuticajnijih svetskih referenci za restorane, pre nekoliko godina na osnovu ove popularne „žute knjige“ i čuvenih kuvarskih kapa koje on dodeljuje, možemo da biramo specijalitete i šefove kuhinja i u regionu. Da li smo na uslugu, restoransku atmosferu, porciju, utisak koji ostavljamo… ponosni s razlogom, utvrdiće nezavisni inspektori koji će narednih meseci procenjivati ugostiteljske objekte i zasluženu ocenu upisivati u vodič. Obići će i  predstaviti i seoska domaćinstva koja pružaju usluge hrane i pića, poslastičarnice, vinarije, pivare.

Gault Millau Srbija
Gault Millau Srbija

Mira Šemić, urednica gastronomskog vodiča Gault&Millau za Srbiju i Sloveniju izjavila je da je turistima važno da imaju podršku u priznatom vodiču kada donose odluku gde i šta da pojedu i popiju na lokaciji koju posećuju. Turisti su posebno zainteresovani za autohtone, tradicionalne proizvodi kojih Srbija ima na pretek i koji su jedinstveni po svojoj izradi – od duvan čvaraka, miročkog sira do leskovačkog ajvara. Ono čime se posebno ističe „Gault&Millau“ vodič je da prikazuje, pored elitnih restorana, kafane, bistroe, poslastičarnice – mesta koja imaju dobar servis i ponudu hrane i pića, a po pristupačnoj ceni, pa se znantno povećava domet i broj gostiju koju mogu da pronađu mesto po svom ukusu i budžetu.

Jure Tomič, glavni kuvar restorana ,,Ošterija Debeluh“
Jure Tomič, glavni kuvar restorana ,,Ošterija Debeluh“

Jure Tomič, glavni kuvar restorana ,,Ošterija Debeluh“, nosilac najvišeg priznanja vodiča Gault&Millau – četiri kape u Sloveniji, podelio je svoje iskustvu sa vodičem i reakcije gostiju. “To je priznanje da ste na dobrom putu, potvrda da se razvijate u pravom smeru. Posledica je svakako i više gostiju, ali pre svega je dodatno samopouzdanje šefovima i ugostiteljima. U pitanju je jedan od najbitnijih vodiča u svet, kojem gosti veruju i znaju da sa njim u rukama nema lutanja – najvažnije je da su jasna očekivanja na osnovu kriterijuma u vodiču.” Srpskim šefovima i ugostiteljima šef Tomič je poručio ” Ostanite verni dobrim namirnicama i tradiciji ali i kreativnosti. U Srbiji je veliki potencijal, ovakva mesta su poslednje oaze na svetu gde su nam dostupne takve namirnice. Ti proizvodi koje imamo u svojem dvorištu su velika prednost i bogatstvo.”

Gault Millau u Srbiji izlazi 2022
Gault Millau u Srbiji izlazi 2022

,,Gastronomija postaje jedan od veoma važnih motiva dolaska na destinaciju. Zbog toga je korisno da se ponuda na koju smo ponosni, nađe na jednom mestu i turistima olakša i ulepša boravak. Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič trebalo bi da predstavlja veliki uspeh i potvrdu kvaliteta njegove ponude, ali i celokupne gastronomije naše zemlje. Iako moderan turista prati nove trendove, većina njih istovremeno ceni autentični doživljaj  i autohtoni, ponekad zaboravljeni, recept. Ovaj vodič, zato, odlična je prilika da se šarolika ponuda  predstavi na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijumima i merena objektivnim čulima. To je i idealna prilika da se naša zemlja predstavi kao turistička destinacija na kojoj ćete doživeti i probati nezaboravne ukuse.“, izjavila je na konferenciji za medije direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović.

Promocija vodiča i predstavljanje ugostitelja koji uspeju da nivo usluge podignu do željene „kape“, kao oznake kvaliteta, jedan je od najznačajnijih gastronomskih događaja u svakoj zemlji u kojoj se vodič objavljuje. Već u aprilu 2022. godine se očekuje prvo izdanje  vodiča „Gault & Millau“ na engleskom i srpskom jeziku.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama