Uz hranu počinje priča
DogađajiUkusi Kornata u Beogradu - šef Ante Božikov

Ukusi Kornata u Beogradu – šef Ante Božikov

U Beogradu će ovog vikenda gostovati Ante Božikov, kultni šef i vlasnik konobe Opat Kornati koji se nalazi na jedinstvenoj lokaciji na hrvatskoj primorju.

U restoranu Chez Nik, beogradska publika će uživati u posebno osmišljenom jelovniku koji će predstaviti vrhunske morske specijalitete Jadrana na moderan način. Sva jela koja će se naći na meniju su kreirana od sveže ulovljene ribe i morskih plodova iz Jadrana, koje će pratiti lokalno maslinovo ulje, beli tartufi i kapar iz Hrvatske.

Gosti će imati priliku da probaju specijalitete poput:

  • Carpaccio od bele ribe sa belim tartufom
  • Tartar tris – lignje, škampi, maslac sa kaparom
  • Pasta sa ikrom od ježa
Ante Božikov
Ante Božikov

Porodična konoba Opat Kornati nalazi se u impresivnoj uvali gde gosti mogu doći samo brodom. Njihovi gosti su uglavnom nautičari, koji cene ukus sveže ulovljene ribe. Šef Ante Božikov već dugi niz godina priprema vrhunske morske specijalitete na moderan način i u korak sa vremenom ali uz posvećenost tradiciji. Inspiraciju za kuvanje je našao tokom odrastanja u ribarskoj porodici. Njegov otac je često svojim kupcima i pripremao ribu, pa su 80ih godina prošlog veka otvorili restoran. Ante je od svog detinjstva bio uključen u ribarstvo, čišćenje i obradu ribe i tu strast prema moru je zadržao do danas. Nije samo priprema hrane nešto što izdvaja njegov restoran, već kompletan tim, način serviranja i posluživanja.

U restoranu se služi riba ulovljena istog dana, što za šefa predstavlja kreativan izazov u svakodnevnom osmišljavanju novog dnevnog menija. Pored ribe i morskih plodova, čija svežina i ukus su glavni fokus, važni elementi njegove kuhinje su i kvalitetno hrvatsko maslinovo ulje, limun, kapar, istarski beli tartufi, sveže ispečen hleb.

Za goste iz Srbije, šef kaže da su odlični gosti koji cene ukuse mora i da mu je veliko zadovoljstvo što može da im upravo te letnje ukuse prenese ovog novembra u restoranu Chez Nik.

U sledećem periodu je planirano gostovanje i drugih šefova sa Kornata koji će zimske mesece obogatiti ukusima lokalnih proizvoda Dalmacije.

Savet šefa

  • Za one koji nisu ljubitelji morske ribe, šef preporučuje da se započne sa tunom i sabljarkom čiji ukus i način pripreme podsećaju na meso junetine.
  • Kada ste u prilici, probajte sušenu lokalnu hobotnicu, koja se može jesti za doručak uz omlet. Ovaj način pripreme hobotnice potiče iz vremena kada nije bilo frižidera i lokalni ribari su proizvode čuvali sušenjem.
  • A mladi krompir sa korom zapečen u rerni i zaliven hrvatskim maslinovim uljem je uvek dobro jelo koje možete da spremite kod kuće

Restoran Chez Nik

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama