Uz hranu počinje priča
PutovanjaKuhinja Izraela je jednostavna i neustrašiva

Kuhinja Izraela je jednostavna i neustrašiva

Izrael je zemlja kompleksne istorije, neverovatnih ljudskih priča i nezaboravnih ukusa. Razgovarali smo o kuhinji Izraela sa Gil Hovavom, vodećim gastronomskim novinarom, koji širom sveta predstavlja ukuse Izraela.

Gil potiče iz jedne od najcenjenijih jevrejskih porodica, njegov čukundeda Eliezer Ben-Iehuda je oživeo hebrejski jezik. Sam Gil je istaknutom karijerom u sferi novinarstva, izdavaštva, televizije i kao autor, odigrao značajnu ulogu u oživljavanju izraelske kuhinje i promenama koje su se poslednjih godina desile u Izraelu, transformišući zemlju koja se oslanjala na tradicionalnu hranu u „gurmansku naciju“.

Koji je najizazovniji deo u predavanjima o kuhinji i hrani Izraela?
Političko pitanje i politički aspekt hrane – da li je to izraelska hrana ili arapska hrana? (za mene je to Bliski Istok.) ​​I takođe, izraelska hrana je toliko raznolika da je ponekad teško jasno odrediti šta je to uopšte izraelska hrana.

Kakva je trenutno situacija u Izraelu na gastronomskoj sceni?
Na izraelsku hranu veoma utiče ulična hrana. Postoje prekrasni restorani, neki vrlo sofisticirani, ali jednostavnost je reč koja je u trendu: čisti ukusi koji vas „udaraju“ direktno u lice, a koji predstavljaju Bliski Istok.

Kako biste opisali nove generacije kuvara u Izraelu?
Dobro obrazovani, dosta proputovali, znatiželjni i … odvažni. Nema poštovanja pravila (ovo je Izrael …), sve je dozvoljeno, a kada se rizik isplati – rezultat je wow!

Začini
Začini

I u Izraelu, kao i u Srbiji, pijace predstavljaju dušu grada, koji su vaši saveti za obilazak pijaca?
Na pijace ne idite petkom jer je prevelika gužva, subotom jer ne rade i nedeljom jer roba nije sveža. Isprobajte uličnu hranu koja je u ponudi. Ako imate gde da kuvate – kupite sveže proizvode po povoljnim cenama. Ako ne, odlučite se za urme i začine.

Kako bi izgledao savršen dan za hranu u Izraelu ?
Tokom dana, jeo bih uličnu hranu, najbolje na pijacama (Mahane Iehuda u Jerusalimu, Levinski i HaCarmel u Tel Avivu). Jela kao što su ara’is, humus, falafel i gruzijsku hranu. Dosta sveže ceđenih sokova ili izraelsko vino i pivo. Na večeru bih otišao u Talbiye ili Monnu  u Jerusalimu, i u Animar ili Santa Katerina u Tel Avivu. Ovi restorani poslužuju izraelsku hranu, koja je vrsta nove mediteranske hrane – jakog ukusa, divnih boja (odlično za instagram) i usluga je odlična.

Gil Hovav
Gil Hovav

Biografija
Nakon četiri godine vojne službe u obaveštajnom sektoru i završetka osnovnih studija i studija francuske književnosti na Hebrejskom univerzitetu, Gil Hovav je kao 24-godišnjak počeo karijeru kritičara hrane u restoranima, da bi nastavio kao urednik vodećih novina i kao producent i voditelj najgledanijih televizijskih emisija o hrani i kulinarstvu. Neke od njih su „Paprika, beli luk i maslinovo ulje“, „Kapetan kuvar“ „Obroci koji su stvarali istoriju“ i „Odlazak na pijacu“. Ove emisije su kasnije postale vrlo prodavani kuvari, a Gil je objavio i kuvar na engleskom „Ispovesti iz kuhinje rabinove supruge”.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama