Preporuka za ovo leto – vikend u Vojvodini

3625
views
Čarde u Vojvodini - Sebesfok
Čarde u Vojvodini - Sebesfok

U letnjoj sezoni, u Vojvodini možete naći i osveženje, ali i hranu i za oči i za dušu i za stomak. Evo našeg predloga za nekoliko lokacija koje možete da obiđete na turi po Panonskom moru.

Toliko mesta u Vojvodini ima, da će vam biti potrebno da odvojite nekoliko vikenda da ih sve otkrijete. Ako na put krećete iz Beograda, predlažemo da jedna od prvih destinacija na vašem putovanju bude opština Stara Pazova u Sremu. A dalje, po izboru od Banata do Bačke ili obrnuto – možete svratiti do Sremskih Karlovaca, Sombora, Bačkog Monoštora i Novog Bečeja, ili bilo kojeg mesta koje vam se na putu učiniti zanimljivim – jer to je prava avantura, kada se skrene sa utabanog puta.

STARA PAZOVA
Stara Pazova se nalazi na pola puta između Beograda i Novog Sada. Istorija ove opštine seže u daleku prošlost: keltsko pleme Skordisci su se ovde naselili još pre nove ere. Kultura bronzanog doba nazvana je “belegiška” zbog velikog broja arheoloških nalazišta. Ovde su nastali rimski gradovi Burgena i Rittium.

Stari Banovci Macura
Stari Banovci – Magacin Macura

Muzej Macura i Magacin Macura – Novi Banovci i Stari Banovci
Meštani su zdanje muzeja Macura nazvali „neobičnom kućom bez prozora i krova‟, a ime je poneo po svom vlasniku i kolekcionaru Vladimiru Macuri. Muzej je otvoren 2008. godine kao prvi privatni muzej u našoj zemlji, a umetnička zbirka predstavlja jednu od najvećih privatnih kolekcija neoavangardne umetnosti na ovim prostorima. Magacin Macura se nalazi u Starim Banovcima s prelepim pogledom na Dunav. Zamišljen je kao mesto za arhiviranje najrazličitijih umetničkih delâ. Posete muzeju i magacinu se najavljuju.

Rečna ostrva u Belegišu
Naselje Belegiš se nalazi na desnoj obali Dunava, na oko 36 km severno od Beograda. Na tom delu Dunava se nalazi više ada (rečnih ostrva) koje su i dan-danas prave male rečne oaze za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova. Belegiške ade su sjajna  destinacija za kupače i nautičare. Na Velikoj adi, na severnom delu se nalazi plaža, dok je istočna strana zanimljiva ribolovcima. Mala ada je idealna za pristajanje brodova i na njoj se nalaze atraktivne peščane plaže kao i mesta za kampovanje.

 Sremskim Karlovci
Sremskim Karlovci

SREMSKI KARLOVCI
Dalje na našem putovanju su Sremski Karlovci. Ovaj prelepi barokni gradić se nalazi na obroncima Fruške gore. Neke od glavnih atrakcija su česma “Četiri lava” koja je smeštena na glavnom gradskom trgu podignuta u čast završetka izgradnje prvog gradskog vodovoda. Legenda kaže da će se svako ko popije vodu sa ove česme jednoga dana vratiti u Karlovce i ovde venčati. Nezaobilazno zdanje je Karlovačka gimnazija koja je najstarija srpska gimnazija, osnovana 1791. godine.

Karlovačko ostrvo
Karlovačko ostrvo

Karlovačko ostrvo
U letnjem periodu je posebno zanimljivo Karlovačko ostrvo koje je nastalo pre petnaestak godina nakon što su nasute male brane od kamena. Danas se ovo ostrvo naziva još i Maldivi, Karlovačko ostrvo ili Majmunsko ostrvo. Ovaj sprud se pri niskom vodostaju pojavljuje tačno prekoputa Sremskih Karlovaca i savršena je destinacija za osveženje u letnjim mesecima. Na ostrvu se održavaju mini festivali i tematska druženja.

Laza Kostic
Laza Kostic

SOMBOR
Ovaj grad, koji je najzeleniji u ovom delu Evrope, pruža hlad i odmor za oči, zbog velikog broja parkova i zelenih površina. U Somboru je nastala čuvena pesma Laze Kostića “Santa Maria della Salute”. Ispred kuće u kojoj je Laza Kostić napisao pesmu o Lenki Dunđerski nalazi se spomen klupa. U opštini Sombor se nalazi i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i selo Bački Monoštor. Ovo selo je poznato i po nazivu “selo na sedam Dunava” jer je okruženo Dunavom, kanalom Dunav-Tisa-Dunav i Velikim bačkim kanalom. U avgustu se ovde održava Bodrogfest, od 10. do 12. avgusta – pravi etno-festival hrane, tradicije i zanatskih proizvoda.

Novi Bečej - Tisa
Novi Bečej – Tisa

Pogledajte koje čarde u Vojvodini možete posetiti.

NOVI BEČEJ
Opština Novi Bečej ima bogatu istoriju, prva ljudska naselja na ovim prostorima datiraju iz mlađeg kamenog i bronzanog doba. Prvi pisani dokumenti pominju Novi Bečej kao grad tvrđavu (Castelum de Beche) 1091.godine, a ostaci ove, nekada impozantne građevine, na samoj obali Tise, svedoče o prohujalom vremenu i osvajačkim pohodima Kumana, tatarskih konjanika Batu-kana, vitezova Đurda Brankovića, Hunjadi Janoša i Mehmed paše Sokolovića. Svakog vikenda se mogu iznajmiti čamci ili se sa terasa restorana može uživati u prelepoj Tisi. Svake godine se organizuje festival Velikogospojinski dani gde se pripremaju čuveni banatski kulinarski specijaliteti, organuzuju se takmičenja u kuvanju riblje čorbe, sviranju tamburice Banata, Bačke i Srema do Revije najlepših paradnih konja.

Glavaševa kuća
U delu opštine, u Vranjevu se nalazi „Glavaševa kuća“ – muzej koji prikazuje život bogatije građanske porodice iz polovine devetnaestog veka. Zgrada je tipičan i reprezentativni primerak kuće iz vremena bidermajera. Kako su delimično očuvane stvari i unutrašnja dekoracija, ambijent je potpuniji i dočavara utisak iz vremena kada je sagrađena

Fruštuk
Fruštuk

Šta probati u Vojvodini?

  1. Rakije: dudinjara, kuruzara, jabuka, šljiva, kajsijevača, komovica.
  2. Doručak ili fruštuk: šunka, čvarci, sir, džigernjača, švargla, pihtije, slanina, kulen, leba i masti, kajgana, popara, mamaljuga (kačamak), cicvara, krompir u čakširama, moče (prženice)
  3. Ručak: domaća kokošija supa sa rezancima i knedlama od pileće džigerice, paprikaš svinjski i pileći, gulaš, kupus sa flekicama…
  4. Dunavska riba: šaran, smuđ, som, štuka, deverika, orli, kečiga, tolstobik…
  5. Testa: nasuvo ili rezanci sa makom, valjušci, gibanica, gomboce (knedle), krofne, tašci sa pekmezom, lepinjice (mekike)
  6. Deserti: štrudla sa makom, sirom, orasima, salčići, bundevara, šnenokle, šapice, zaher, doboš, vasina torta…