Uz hranu počinje priča
RecenzijeDvorište mezestoran - gastro krstarenje Mediteranom

Dvorište mezestoran – gastro krstarenje Mediteranom

Postoje neka mesta čije otkriće biste sa jedne strane sebično da „zadržite“ za sebe i čuvate kao posebna mesta za drage ljude, a sa druge strane pisanjem o njima želite da svim srcem i svakom rečju podržite iskren i autenučan pristup vlasnika u predstavljanju originalne kuhinje istančanih ukusa.  Dvorište Mezestoran je takvo mesto!

Upravo to je slučaj sa restoranom koji se zapravo zove „mezestoran“ Dvorište, fino ušuškanim pri kraju Svetogorske ulice. Kada otkrijete pasaž neposredno iza objekta Komercijalne banke, a čiji parking slobodno možete koristiti posle 17h, prolaskom kroz pomenuti prolaz stižete ni manje ni više, nego – direktno na Mediteran.

Bašta koju komotno možete premestiti na Krit samo je uvod u potpuno posebno putovanje Mediteranom koje vas, kroz niz tanjirića i tanjira, čeka na ovom mestu. U prirodnoj hladovini, u ambijentu i atmosferi u koje se zaljubljujete na prvi pogled, bašta je samo deo priče, jer i unutrašnji deo restorana takođe donosi vrlo prijatan i neposredan osećaj koji upotpunjuju autentični i maštoviti detalji.

Dvorište
Dvorište

I to je ono po čemu je Dvorište Mezestoran tako osobeno: jedinstvena atmosfera i toplina koja verno dočarava i odslikava mediteranski duh i senzibilitet. Ta slika se itekako prenosi i na/u ponudu koja setom jednostavnih i efektnih tanjirića stvara primamaljivo putovanje i kontinentom i obalom uz krstarenje morskim plavetnilom.

Naše putovanje počeli smo efeketnim grčkim piticama sa grilovanim plavim patlidžanom, sušenim paradajzom i sirom „Mitra“, pa iskorak ka istoku u vidu fenomenalnih rolnica sa pastramijem i miksom voća i povrća koje divno „gasi“ raita (indijska verzija jogurta), potom povratak nazad kroz favu, namaz na bazi sočiva koji „otvara“ sitno seckan crni luk i pate od dimljenog plavog patlidžana sa mladim sirom. Lako a raskošno!

Nakon toga blago zapečena feta, pa jednostavna a senzacionalna grilovana bukovača poprskana limunom, a zatim osvežavajući miks svežih salata sa svežim lososom u citrus marinadi. Uvod u mesni napravili smo kroz „pinchose“, marinirane pileće i svinjske ražnjiće, potom je usledio niz sjajnih specijaliteta koji svedoči o višegodišnjem uspešnom ugostiteljskom iskustvu sa Krita: starogrčki medaljoni „Metaxa“, biftek „Pajar“ sa podlogom od rukole, pinjola i listića parmezana, „Stifado“ mediteranski ragu od lignji. Magija mora stiže kroz odlične gambore sa uzom i šafranom, te sjajne dagnje „Agioli“ u sosu od belog luka i vina. Sve to uz vina sa Krita, nenametljivu a brzu uslugu, i pomenuti nepretenciozan i neformalan, a tako prijatan i toliko poseban ugođaj.

Krempita
Krempita

Za kraj, osveženje i zaslađivanje kroz maštovitu verziju krempite „u listićima“, neobičan i vrlo ukusan parfe od mastike i halvu sa grizom. Jednom rečju: ovo je potpun i jedinstven doživljaj Mediterana u srcu Beograda, Dvorište koje istovremeno čuva šarm i tradiciju ovog grada i otvara neke sasvim nove horizonte. Stoga: više nego topla preporuka…

Svetogorska 46
011 32 46 515
www.restorandvoriste.rs

Tekst: Peđa Kresojevič, časopis Vino & Fino

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama