Intervju šef Andrew Jones – hotel Viceroy Kopaonik

257
views
Šef Andrew Jones
Šef Andrew Jones

Na savršenoj lokaciji na Kopaoniku, nalazi se ekskluzivni hotel sa 5 zvezdica Viceroy Kopaonik koji je svojom gastronomskom ponudom izuzetno obogatio iskustvo svima koji uživaju na planini, i zimi i leti. Na čelu kulinarskog tima je iskusni šef Andrew Jones, koji je posvećen predstavljanju lokalnih proizvoda kroz inovativne menije nekoliko restorana u okviru hotela.

U restoranima hotela Viceroy može se pronaći sve – od laganijih zalogaja i koktela posle skijanja ili šetnje u Pique Ski Bar, sa očaravajućim pogledom na Pančićev vrh do ukusnog  porodičnog ručka u restoranu Mountain Kitchen, srcu hotela Viceroy Kopaonik Srbija. U novootvorenom azijskom restoranu Peroko je pored standardnog u ponudi i degustacioni meni od osam jela, sa jedinstvenim kombinacijama VolcanoDynamiteDragon fire rolnica i još mnogo toga. Dostava sveže ribe dva puta nedeljno garantuje najsvežije zalogaje, koje uz dodir magije kreiraju majstori kuhinje.Goste će posebno očarati čin serviranja Pekinške patke, apsolutne zvezde „Peroko“ menija. Služi se uz hoisin sos i azijske palačinke iz Viceroy kuhinje.

Viceroy Kopaonik zalogaji
Viceroy Kopaonik zalogaji

Razgovarali smo sa šefom Andrew Jones-om o njegovoj inspiraciji i izazovima u kreiranju jelovnika u hotelu na vrhu planine. Poreklom iz Londona, šef Jones je u svojoj bogatoj karijeri radio kao izvršni kuvar i direktor restorana Chamberlain’s of London, gde je opsluživao nekoliko kraljevskih palata i kuvao za članove britanske kraljevske porodice. Karijeru je započeo 1995. kao glavni šef kuhinje u Klaridžu u Londonu, a pre dolaska u Srbiju radio je u Viceroy hotelu na ostrvu St Lucia u istočnim Karibima.

On promoviše moderan, evropski stil kuvanja koristeći lokalne, sezonske sastojke a fokusira se na kvalitetne sastojke kuvane na jednostavan način kako bi se istakli ukusi i teksture.

Mountain Kitchen
Mountain Kitchen

Šta vam je bila inspiracija za gastronomski koncept u hotelu?
Hteli smo da ponudimo nešto drugačije, na mnogim mestima je u ponudi tradicionalna srpska kuhinja, a mi smo hteli da sačuvamo osnovu ali da budemo kreativniji i da se poigramo sa namirnicama. Kada smo odlučili da je to naš pravac, posmatrali smo naravno i ko će biti naši gosti. U restoranu Mountain Kitchen nam je fokus bio na porodici koja dolazi na doručak, ručak i večeru, hrana za uživanje i da ngosti ne budu pod pritiskom da je u pitanju neko grandiozno gastronomsko iskustvo već da mogu da se opuste i uživaju. Fokus nam je na kvalitetnim namirnicama koje nabavljamo lokalno. Dalje kada se ode do Ski bara, želeli smo jelovnik koji prati atmosferu druženja, sastajanja sa prijateljima uz zanimljive zalogaje koji mogu da se dele. Jednostavna hrana sa kvalitetnim namirnicama. Azijski restoran koji je najnoviji, nudi različite azijske stilove, a u njemu se nalazi i suši bar gde se priprema na licu mesta suši. Tu je svakako bio veći izazov naći autentične namirnice, ali to nam je dodatni motiv da ponudimo najbolje sastojke u kontinuitetu. Teletinu nabavljamo iz Novog Pazara, povrće i voće u Brusu, azijske proizvode od dobavljača, a dosta stvari i sami otkrivamo kako da napravimo.

Šta se istaklo kod gostiju kao omiljeno jelo?  
Svakako zavisi od tipa gostiju, porodice uživaju u domaćinskoj i jednostavnoj kuhinji, parovi imaju potrebu za nekim romantičnoj atmosferi. Svaki Viceroy hotel je jedinstven po svojoj ponudi, pa gosti koji dolaze u Srbiju može očekivati hranu inspirisanu lokalnom ponudom.

Ski bar
Ski bar

Kako izgleda biti šef kuhinje hotela?
Uživam u radu u hotelu, to je mnogo veća uloga koja nosi mnogo više izazova, zahteva organizovanost i rad u timu. Uživam i u Srbiji, posle dolaska sa ostrva, ovde je druga vrsta namirnica, u odnosu na to da sam u Viceroy hotelu na St Lucia bio na ostvu, ovde sam na vrhu planine. Bio sam nekoliko puta u Srbiji u poslednjih dvadeset godina, i često sam bio u kontaktu sa ljudima iz Srbije tako da mi je lako da razumem sprski mentalitet.

Ne samo da je svetski priznat brend Viceroy odabrao Srebrnu planinu kao savršeno mesto za svoj prvi hotel u Evropi, već je svojim restoranima dodatno značajno unapredio i njenu kulinarsku scenu, a novim azijskim restoranom ujedno doneo promene u pogledu ukusa i nivoa ponude. Ova mesta, čuvena po sjajnim stručnjacima koji ih vode, domaćim namirnicama i receptima koji se prilagođavaju sezoni i gostima, inspirisaće vas da im se vraćate iznova tokom cele godine.