Kuhinja bez glutena – Restoran Maša

4494
views
Šef restorana Maša - Dejan Mišlić
Šef restorana Maša - Dejan Mišlić

Bezglutenski restoran „Maša“, nastao je iz lične potrebe vlasnika, ali i iz želje da se pokaže da je hrana bez glutena jednako ukusna, ako ne i ukusnija, od hrane koja sadrži gluten.

Sa šefom restorana Dejanom Mišlićem razgovarali smo o načinu rada i izazovima u kuhinji restorana koji je sto odsto bez namirnica sa glutenom.

1. Šta Vas je inspirisalo da se orijentišete na pripremu gluten free hrane?
Inspiracija je bila lična potreba za hranom koja je zdravija i bolja po nas. Sve namirnice se pažljivo biraju i spremaju, uvek su sveže i obroci se pripremaju tek po porudžbini. Na ovaj način uvek unosimo zdravu i sveže pripremljenu hranu.

2. Kako izgleda proces pripreme hrane bez glutena, koji su najveći izazovi?
Verovali ili ne, najveći izazov mi je hleb. Uvek težite ka tome da ga doterate da je uvek svež, mekan, vazdušast i hrskav. Proces pripreme je sledeći: na prvom mestu je prijem robe, a isključivo se prima i unosi roba deklarisana da je bez glutena i sveža roba koja podrazumeva miris, boju i rok trajanja. Zatim se roba skladišti, raspoređuje po sektorima i obrađuje, a potom odlaže u frižidere.

Restoran Maša
Restoran Maša

3. Kako nabavljate namirnice i da li su gluten free namirnice dostupne na našem tržištu?
Sve namirnice nabavljamo u velikim hipermarketima i od distributera koji na našem tržištu zastupaju proizvođače namirnica koje mi koristimo. Gluten free namirnice su dostupne, ali je ponuda mala, mnogo manja nego u zemljama okruženja. Ipak, snalazimo se.

4. Na koji način sprečavate kontaminaciju u restoranu, kako je kuhinja organizovana?
Na ovo pitanje biću jasan i kratak u odgovoru – kontaminacija u našem restoranu „Maša“ ne postoji jer su sve namirnice sto odsto gluten free.

5. Koji savet biste dali šefovima koji žele da pripremaju ovakvu hranu?
Jedini savet za sve je upornost, vera u ono što radite, naročito ukoliko se bavite gluten free kuhinjom koja ima svoj put i na tom putu nema mesta za gluten.

Specijal pasta
Specijal pasta

6. Koliko je važno da restorani u ponudi imaju hranu koja je prilagođena posebnim zdravstvenim potrebama gostiju?
Za mene kao profesionalnog ugostitelja to je od izuzetne važnosti, jer gosti dolaze sa porodicom i mogu da se opuste i uživaju u ugođaju, servisu i hrani koja je sigurna i bezbedna.

7. Kako pripremate hranu, na koji način zamenjujete nedostatak glutena?
Hrana se sprema danas za danas i ne ostaje za sutra. A gluten zamenjujemo drugim namirnicama kao što su kukuruz, heljda, proso, pirinač. Dođite i probajte, tako ćete i osetiti i saznati kako.

8. Koje jelo je najizazovnije za gluten free pripremu?
Svako jelo je izazov za sebe, jer su potrebni vreme, pažnja, strpljenje, a sve ovo je moguće ako imamo sveže i kvalitetne namirnice.

9. Koje je najpopularnije jelo na meniju?
Najpopularnija jela u našem jelovniku su Hrskavi zalogaj, Figaro piletina, Biftek ražnjići i Kikiriki piletina.

10. Koje gluten free jelo Vam je omiljeno za pripremu?
Odgovor na omiljeno pitanje i omiljeno jelo je Ćuretina na mediteranski način. Prijatno….

Pročitajte još: Šta je gluten?