Savoca – pizze i ne samo pizze

1670
views
Savoca
Savoca

Prometna lokacija na Bulevaru Oslobođenja u Novom Sadu sa jedne, a zaista odlične pizze sa druge strane, dva su ključna, ali ne i jedina aduta u ponudi picerije/restorana Savoca.

Nekima poznat sa lokacije u samom centru grada, Savoca sada u znatno širem prostoru ima zaista više nego bogatu ponudu kojoj je okosnica peć na drva. Za početak nekoliko opcija za doručak i sendviča, karpaćo i selekcija hladnih predjela, a kao uvod u ovdašnji gastro svet probali smo odlične i vrlo bogate bruskete sa pršutom i sirom. Slede supe i obrok salate, a onda se ulazi u ovdašnje carstvo pizza sa preko trideset (!) različitih kombinacija u čak četiri dimenzije (mala, mini, srednja, porodična).

Pizza peć
Pizza peć

Od nezaobilaznih klasika, preko varijanti sa gamborima ili artičokama, sa spanaćem ili tunjevinom sve stižu iz pomenute peći na drva i imaju zaista jedinstven ukus. Apsolutni dokaz bile su dve pice koje smo probali: Golden pizza sa tartufima, kozjim sirom, rukolom i maslinama i Savoca (pelat, kačkavalj, šunka, pančeta, pršuta, kulen, jaje, masline), obe više nego ubedljive, bogate sastojcima koji se harmonično slažu na izvanrednom testu. Kao i za pice, italijansko brašno koristi se i za pravljenje testenina koje su ručno pravljene.

Vulkan pizza
Vulkan pizza

Ovog puta prednost smo dali njokama Mille sapori u moćnoj kombinaciji šunka, vrganj, majoran i začini, dok smo za sledeći put kibicovali raviole sa gorgonzolom i kruškom, lazanje i penne sa piletinom. Iako su pice i paste okosnica ovdašnje ponude, nikako ne propustite da probate i mesni deo menija na koji su takođe vrlo ponosni, posebno na piletinu Savoca ili pak ćuretinu Mornej ili klasik sa mlinicma, a koje stižu takođe iz nezaobilazne peći na drva. Svakako treba obratiti pažnju i na novitete poput bifteka D’Artanjan sa tartufima i kozjim sirom i losos stejka. Dodajte tome i jela sa roštilja i činjenicu da se sve sprema od trenutka porudžbine, imate zaista retko raskošnu i ubedljivu ponudu. Upotpunjuju je kolači u rasponu od suflea efektno posluženog sa sladoledom od vanile, preko odličnog alpskog kolača od jabuke do torte tenerina (sa crnom i belom čokoladom i punjenjem od lešnika). Dakle, vrlo ubedljivo, vema ukusno i vrlo izdašno.

Bulevar Oslobođenja 41, Novi Sad
021 52 11 11
www.picerijasavoca.com

Tekst: Peđa Kresojević, časopis Vino & Fino