Losos i pastrmka – bogatstvo na tanjiru

11888
views
Losos pastmka
Losos pastmka

Losos i pastrmka  su u srodstvu ali se razlikuju po veličini, izgledu i teksturi mesa. Ipak, sadržaj vrednih materija u njihovom mesu je sličan: losos i pastrmka imaju puno vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina.

Obe ribe se u kuhinji mogu pripremiti na različite načine: pogodne su za kuvanje, prženje i dinstanje, kao i za grilovanje, pečenje i dimljenje. Losos je veoma popularan u Južnoj i Istocnoj Evropi.

Slične, a različite!
Dok je meso lososa crvenkasto, puno ukusa i obiluje masnoćom, pastrmka ima vrlo posno belo meso bez kostiju veoma delikatnog ukusa. Dok se losos uvek izleže u slatkoj vodi, migrira u more i kasnije se vraća u svoje rodno mesto radi mrešćenja, većina vrsta pastrmki svoj čitav život provodi u slatkoj vodi. Najradije borave u veoma hladnim rekama, potocima i jezerima. Najsličnija lososu je morska pastrmka, koja je takođe riba selica. Veoma je popularna i velika kalifornijska pastrmka koja je bogata masnoćom. Jedinke koje teže i preko 1,5 kilograma se nazivaju i “losos pastrmke”. Njihovo meso je ružičasto poput mesa lososa jer talože pigmente boje iz hrane koju jedu (škampi, rakovi). One potiču sa pacifičke obale Severne Amerike i u Evropi nisu uzgajane sve do 1880. godine.
Kao i drveće, svaka pojedinačna krljušt lososa ima godove koji pokazuju koliko je riba stara.

Losos
Losos

Uzgoj
Danas se i losos i pastrmka gaje podjednako uspešno. U zavisnosti od vrste, pastrmke se uzgajaju ili samo u ribnjacima ili prvo u slatkoj vodi, a potom u kavezima u slanoj vodi. Tako se, na primer, u Norveškoj losos pastrmke prenose u morske kaveze i potom prodaju kao pastrmke iz fjorda. Kod uzgoja u ribnjacima veoma je važno precizno doziranje hrane, obzirom da pastrmka ne može da se utovi. Takođe, gustina populacije predstavlja odlučujuci faktor uspeha: pastrmkama je potrebno dovoljno prostora – ukoliko ih je previše, one uginu.

Pastrmka
Pastrmka

Priprema
Losos i pastrmka su dostupne u različitim celinama, kao cele ili filetirane.
Losos: Mekanom odresku lososa nije potrebno puno obrade: jednostavno ga ispržite sa kriškom limuna i grančicama svežeg začinskog bilja u gril tiganju. Tokom proleća losos se odlično slaže uz svežu šparglu i mlade krompiriće.
Pastrmka: kada je kuvana u komadu može da se upotrebi za pripremu različitih klasičnih jela, kao što su:

  • Pastrmka na plavo: kod ovog načina pripreme pastrmka se krčka u blago začinjenom dunstu. Kada se dunstu doda malo vinskog sirćeta riba poprima plavu boju – sve dok je sloj sluzi na koži netaknut. Upravo iz tog razloga bi pastrmku trebalo obrađivati što manje i što je moguce pažljivije.
  • Pastrmka pečena u rerni: Pecite celu pastrmku, zajedno sa šparglom i krompirom isečenim na kriške, u rerni na 180°C oko 20-25 minuta. Pre pečenja, krompir treba blanširati, a šparglu marinirati u maslinovom ulju i morskoj soli.
  • Pastmka na mlinarski način sa bademom i puterom: Za pripremu ovog jela posolite pastrmku, uvaljajte je u brašno i ispržite je sa puno putera sve dok ne dobije zlatno braon boju. Brašno omogućava da se razvije više mirisa i ukusa pri pecčnju nego kada se riba direktno prži. Ukoliko se dodaju i ljuspice badema, pastrmka dobija poseban izgled i ukus.