Prepelica – meso i jaja

2082
views
Kavijar i jaja preplice na krompiru
Kavijar i jaja preplice na krompiru

Ljudi su uzgajali prepelice još u srednjem veku – ali samo kao ptice pevačice. Tek su u 20. veku počele da se smatraju delikatesom.

Prepelica je najmanja od svih lovnih ptica: evropska prepelica raste do visine od oko 18 centimetara, a japanska do samo 15 centimetara. Njihovo meso ima orašast ukus koji malo podseća na srnetinu. Prepeličije belo meso ima jednu  posebnu biološku karakteristiku koja je čini tako privlačnim za gurmane: od svih ptica koje se uzgajaju prepelica ima najveću proporciju belog mesa u odnosu na telesnu težinu – ovaj deo sačinjava čak do 40 procena. Prepeličije belo meso je dostupno sa i bez kožice. Obicno se prži ili dinsta. Takođe je izuzetno pogodno za grilovanje na ražnjićima. Odlično ide i uz pečurke, smokve, jabuke i slaninu.

Jaja prepelice
Jaja prepelice

Jaja prepelice se smatraju delikatesom u mnogim delovima sveta, uključujući Evropu i Severnu Ameriku.

  • U japanskoj kuhinji se ponekad koriste sirova.
  • U nekim drugim zemljama, jaja prepelice se smatraju manje egzotičnim.
  • U Kolumbiji i Venecueli, tvrdo kuvano jaje prepelice je dodatak viršlama i hamburgerima.
  • Na Filipinima, Kvek-Kvek je popularna ulična hrana koja se sastoji od meko kuvanog jaja u testu i pržena u dubokom ulju.
  • U Vijetnamu, kesa sa kuvanim jajima prepelice se prodaju na uličnim tezgama, kao jeftina grickalica.

Prepelice su jedine selice među lovnim pticama: one se u jesen iz Evrope sele u Severnu Afriku; njihove japanske srodnice zimu provode u južnim oblastima Kine.