Recept za njoki od krompira

15115
views
Njoki od krompira
Njoki od krompira

Njoki je italijanska vrsta testenine, koja se najčešće pravi sa krompirom (Gnocchi di patate), brašnom i jajima.

Njoki su popularne male i mekane knedle od testa koje se mogu napraviti od semolina brašna, običnog pšeničnog brašna, jaja, sira, krompira, prezle, kukuruznog brašna ili sličnih sastojaka, a mogu da se dodaju i začinsko bilje, povrće, kakao ili suve šljive.

Testo za njoki se umesi, a zatim razvalja valjkasto,  pre nego što se iseče na sitne komade – jastučiće. Male knedle se zatim prevuku preko viljuške kako bi se napravila rebrasta udubljenja koja mogu da zadrže sos. Za jednostavniju i bržu pripremu testo može da se iseče i skuva i bez ovih šara.

Njoki
Njoki

Njoki se obično jedu kao zamena za testeninu u prvom jelu (u italijanskoj kuhinji obroci se dele na predjelo, prvo glavno jelo, drugo glavno jelo..itd.), ali se takođe mogu poslužiti i kao prilog uz glavno jelo. Kao i mnoga italijanska jela, priprema i imena recepata se razlikuje od regije do regije, u Kampanji se prave strangulaprievete, a u Apuliji cavatelli. Testo se obično kuva u slanoj kipućoj vodi, a zatim se kombinuje sa raznim sosovima, zavisno od vrste testa i recepta koji se koristi. Uobičajena pratnja njoki uključuje otopljen puter sa žalfijom, pestom, kao i razni umaci. Reč njoki može biti izvedena od italijanske reči nocchio, što znači čvor u drvetu.

Njoki su tradicionalna vrsta italijanske testenine koja ima bliskoistočno poreklo i pravi se još od rimskih vremena. Rimske legije su recept tokom širenja carstva donele u zemlje evropskog kontinenta. U rimsko vreme “gnocchi” su pravili od semolina kaše pomešane sa jajima. Upotreba krompira je počela kada je krompir stigao u Evropu u 16. veku. Testenina od krompira je naročito popularna u Venetu i Laciju. Kao i kod ostalih jela sa pireom od krompira, najbolje je koristiti krompir sa više skroba kako bi njoki imali laganiju teksturu.

Recept za 2 osobe:

  • 2 krompira ( oko 300g skuvnog pasiranog krompira)
  • 1 jaje
  • 100 gr brašna

Ako se povećava količina, na ukupnu količinu krompira se dodaje trećina brašna.

  1. Skuvati krompir, oljuštiti i usitniti kroz presu za pire krompir.
  2. Kada se krompir ohladi, dodati 1 jaje i brašno. Ako je testo vlažno, dodavati po malo brašna. Mesiti dok se ne dobije glatko testo.
Podeljeno testo
Podeljeno testo
  1. Podeliti testo nožem na 5 – 6 komada, testo urolati na pobrašnjenoj površini dok se ne dobije valjkasti duži “konopac”.
  2. Iseći “konopac” na komade oko 2 cm, i jastučiće prevlačiti preko viljuške kako bi se testo uvilo i dobilo šare.
Jastučići i šare
Jastučići i šare
  1. Jastučiće staviti u vodu koja je dobro posoljena i koja je provrila. Sačekati da njoki počnu da plutaju na površini – oko 2 minuta.
  2. Poslužiti sa sosom po izboru.