Uz hranu počinje priča
ReceptiRecepti iz izolacije (Slobodan Radeta) - Recept za baka Micinu gibanicu

Recepti iz izolacije (Slobodan Radeta) – Recept za baka Micinu gibanicu

Recepti iz izolacije nas inspirišu i podsećaju koliko je kuvanje važno. Slobodan iz Il Primo škole kuvanja sa nama je podelio recept za baka Micinu gibanicu. Bakini recepti su uvek melem za dušu i stomak, a to nam je sada baš potrebno.

Recept za baka Micinu gibanicu je jedan od recepata koji se priprema na časovima kuvanja u školi Il primo. Slobodan Radeta je osnivač škole kuvanja Il Primo, već 10 godina se bavi edukacijom hobi kuvara, uvek je raspoložen za priču o gastronomiji, voli da radi sa ljudima, voli da istražuje i pokretač je dobrog raspoloženja.

Škola kuvanja Il Primo
Tim škole kuvanja već godinama podržava sve one koji žele da unaprede svoja znanja, a našli su način da nas osnaže i dok traje karantin.

Il Primo škola kuvanja, kulinarska radionica
Il Primo škola kuvanja, kulinarska radionica

Kako je Škola kuvanja u ovom periodu zatvorena, započeli su novi projekat – “Recepti iz školskog karantina”. Svakog dana šalju besplatne recepte na mailing listu svim zainteresovanima – za inspiraciju i pomoć sa kuvanjem, za razonodu ili edukaciju. Ukoliko ste zainteresovani da primate recepte na svoj email – prijavite se na mailing listu ovde: https://ilprimo.m-pages.com/form/mailing-lista

Moguća je i kupovina poklon vaučera koji će moći da se iskoriste u bilo kom trenutku nakon početka rada škole, a za svaki vaučer za jednu osobu, još jedno mesto se dobija gratis. Postoji mogućnost i upisa za prvi online kurs kuvanja “Mediterraneo 1”. Kurs će se održavati svake subote od 11h, tokom 6 nedelja preko besplatne aplikacije Zoom, a početak kursa je u subotu pred Uskrs – 18.aprila.

Recept za baka Micinu valjevsku gibanicu

Baka Mica je gibanicu pravila u šerpi i strašno je važno u procesu bilo da se gibanica toliko podigne da iskipi iz šerpe i počne da curi po rerni. Ako se to ne bi desilo – smatrala bi da joj gibanica nije uspela. Domaćici starog kova nikakav problem nije bio da satima posle čisti rernu od iscurele gibanice, a ja sam tek nakon mnogo gibanica pojedenih kod nje shvatio šta je to davalo karakterističan blago dimljeni ukus gibanici koja je spremana za svečane prilike.

Ja kao gurman i ljubitelj snažnih ukusa koristim stari punomasni sjenički mešani (kravlji i ovčji) sir iz kace zbog masnoće i fenomenalne jačine i bogatstva koji ovaj sir daje gibanici a vi možete koristiti sir koji inače stavljate u pite i koji je vama po ukusu.

Recept za baka Micinu gibanicu
Recept za baka Micinu gibanicu

Sastojci:

 • 1kg kora za gibanicu
 • 10 jaja
 • 200 gr kajmaka
 • 2dl jogurta
 • 2 dl kisele vode
 • 1 prašak za pecivo
 • 0,5dl ulje suncokret
 • 200gr puter
 • 600gr sir stari kravlji/mešani punomasni

Priprema:

 1. Odvojiti žumanca od belanaca u 2 posude, pa umutiti belanca u gusti sneg.
 2. Puter otopiti u šerpici na laganoj vatri.
 3. U žumanca dodati jogurt, kiselu vodu, stari kajmak, prašak za pecivo, ulje, otopljeni puter i sir. Sve dobro izgnječiti viljuškom i umešati.
 4. Odvojiti sa strane dve kore za dno posude i dve za prekrivanje gibanice.
 5. Dodati sneg od belanaca u smesu od žumanaca i sira (iz nekoliko puta – kad se potroši pena, dodati opet – da ne bi sva pena otišla za prve kore).
 6. Puterom premazati dno i zidove posude za pečenje pa staviti donje dve kore na dno. Ostale kore zgužvati i pojedinačno svaku umakati u smesu i ređati u posudu jednu do druge kao zgužvane loptice. Važno je kore nemaju suvih delova u sredini ali i da se ne raspadnu (da ne budu previše nakvašene).
 7. Kada se sve kore poredjaju, prekriti ih sa gornje dve ravne kore i ušuškati po ivicama.
 8. Peći u rerni na 220 stepeni 15 min pa smanjiti na oko 180C i peći još 45-90 min (u zavisnosti od posude i visine/debljine pite – ukoliko je posuda visoka i gibanica na visoko ređana – potrebno je duže pečenje).
 9. Mi najčešće u Školi pravimo nižu a širu – u tepsiji ili zemljanoj posudi kako bismo je tokom časa brže ispekli.
 10. Pre sečenja obavezno sačekati da se prohladi oko 10-15 minuta.

Uživajte u receptima, kuvajte, javite kako vam je ispalo, pitajte sve šta nije jasno, pišite šta biste želeli da saznate i kuvate – tu smo za vas!!

IL PRIMO ŠKOLA KUVANJA
www.skolakuvanja.com
www.facebook.com/SkolaKuvanja
instagram @skolakuvanja
info@ilprimo.rs

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama