Špargla – bogatsvo minerala i vitamina

2958
views
Špargla
Špargla

Poznata još i kao šparoga ili šparga, a u narodu i kao vilina metla i kalenac, špargla je jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća, niskokalorična i veoma bogata mineralima, vitaminima i vlaknima.

Drugim rečima, ukoliko želite da pojedete nešto zdravo, da pritom imate osećaj sitosti jer biljka sadrži hrom koji umanjuje glad, a da imate vitku liniju, špargla je idealno rešenje i ne zovu je tek tako i „kraljevskim povrćem“. U 100 grama ovog povrća nema ni celih 30 kalorija ali zato redovan unos smanjuje loš holesterol, snižava pritisak, poboljšava zdravlje srca i sve ono što možete da pronađete u nutricionističkim brošurama. Međutim, nas zanima najpre neponovljiv i plemenit ukus ovog povrća.

U zavisnosti od načina uzgajanja, možete je kupiti kao zelenu, belu ili purpurnu, nije komplikovana za pripremanje i bez problema se može jesti i sirova, potpuno natur ili kao salata uz neznatne dodatke i začine. Naravno, najcenjenija je divlja špargla, ali nema svako sreće kao Istrijani i drugi Mediteranci da im ovo povrće raste na brdima oko kuće. Ako vas put u prolećnoj sezoni nanese do Istre, ne propustite da uživate u jednostavno pripremljenim svežim šparglama. Divlja špargla je tanka, hrskava, aromatična i prijatno gorka. Međutim, najdostupnije su nam gajene špargle, kojih ima u većem delu godine, a kada ste u prilici birajte one zelene – ukusnije su. Bitno je da budu mlade, jedre i savitljive.

Divlja špargla
Divlja špargla

Od špargli se prave ukusni potaži, hrskave salate, a odlične su i grilovane ili kratko termički obrađene na puteru. Kako god da ih pripremate, gledajte da to bude nežno i kratko, bez previše maltretiranja začinima i dugim kuvanjem. Kako god da je pripremana, divno se slaže sa maslinovim uljem, a od vina joj najviše prijaju bela, posebno lagana i sveža. Veoma popularan način da se pripremi špargla je i u „običnom“ omletu, sa ili bez pršute, ali poželjno s malo parmezana.

Inače, verovatno zbog sugestivnog oblika biljke, šparglama se još od davnina pripisuje jako afrodizijačko dejstvo. Novija istraživanja to donekle potvrđuju pokazujući visoku koncentraciju vitamina E, poznatog i kao „vitamin plodnosti“, a ispostavilo se i da konzumiranje špargle nepogrešivo aktivira hormone sreće u ljudskom mozgu…
Ako smo vam zagolicali čula, primite k znanju i da je sezona špargli na vrhuncu, jer ih sveže obično možete naći samo od sredine aprila do kraja juna, a bolji poznavaoci kažu da je ukus u ovom delu godine najlepši…

Recept za omlet sa šparglom

Sastojci: ½ kg zelenih špargli, 200 gr pršute, 8 jaja, 2 male glavice luka, kockica putera, maslinovo ulje

Priprema: Špargle operite i izlomite svaku na tri-četiri dela. Istopite puter, dodajte maslinovo ulje, pa na tome lagano propržite iseckani luk, a zatim dodajte špargle i dinstajte mešajući još par minuta. Dodajte pršut, pa kad promeni boju, nalijte umućena jaja, posolite i pobiberite.
Služite uz dobro ohlađenu Vina Laguna Malvaziju 2013.

Tekst: Aleksandar Grubeša, časopis Vino & Fino