Anis – zvazdasti začin

7038
views
Anis
Anis

Zvezdasti anis potiče iz jugozapadne Kine, a uzgaja se u Indokini i Japanu.

Tekst: Branka Gajić

Ovaj plod nije rod mediteranskom anisu (pimpinella anisum) koji potiče iz Egipta i ima sitno seme sivocrne boje. Danas ga ima širom sveta, ali posebno je popularan začin na jugu Evrope, u Egiptu, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Obe vrste imaju slatkast miris i prijatan ukus. Zvezdasti anis je jednogodišnja biljka koja ima dosta sitnih, razdeljenih cvetova bele boje. Plod je sitan, jajastog oblika, ima dlačice i deset svetlo zeleno obojenih rebara. Plod, odnosno zrelo seme, prepoznatljivog je zvezdastog oblika žućkastosmeđe boje i ima blagu notu ljutine.

Svojstva
I anis, poput karanfilića i cimeta, sadrži minerale, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen, a od vitamina u značajnim količinama ima vitamina C, B6, tiamina, riboflavina i niacina. Anis je od davnina poznat po svom lekovitom delovanju. Iz zrelog semena se dobija eterično ulje čiji flavonoidi povoljno deluju na organe za disanje. Iz tog razloga se često dodaje u sirupe za iskašljavanje i razne pastile. Konzumiranjem anisa nakon jela poboljšava se proces varenja, a on ublažava i mučnine i grčeve. Zdrobljene semenke u čaju sprečavaju nadutost. Anis deluje i kao blagi diuretik, a grickanjem nekoliko semenki sitnog anisa efikasno ćete zaustaviti štucanje. Osim u kulinarstvu, značajna je upotreba anisa u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Anis
Anis

Čuvanje
Na tržištu ima celih i mevenih semenki, a nakon kupovine treba ga čuvati na tamnom i suvom mestu do datuma naznačenog na pakovanju.

Upotreba
Zbog svoje jačine koristi se u malim količinama kao dodatak jelima. Ovaj začin lepo će aromatizovati sutlijaš, daće sasvim novi, bogatiji ukus kolaču od kestena, te kompotima od svežeg i suvog voća. Odlično se slaže s korenastim povrćem, bundevom i prazilukom, a od voća s kruškama, šljivama i citrusima. U Evropi se anis koristi u pripremi hladnih salata sa živinskim mesom, ribljih i pilećih supa, voćnih salata, kompota, marmelada, kolača i keksa. Anis se koristi i u pripremi mesnih prerađevina i u jelima od svinjskog mesa. Često se dodaje prilikom kiseljenja povrća.