Uz hranu počinje priča
SavetiJagode - ruža i orašasto voće

Jagode – ruža i orašasto voće

Danas postoji veliki broj jagoda koje se beru u različitim godišnjim dobima, pa se sveže jagode mogu nabaviti skoro tokom cele godine. Ipak i dalje, kada vidimo jagode na pijaci u martu znamo da nam je proleće na pragu.

Pesnici Starog Rima, poput Vergilija i Ovidija su hvalili predivnu aromu jagoda, iako one tada nisu bile tako krupne i tako crvene kao što su sada – Rimljani su služili znatno manje, divlje jagode sa šlagom. Krupnije jarko crvene jagode  su se u Evropi pojavile u 18. veku, i to iz Amerike, a zatim i iz Čilea. Slučajno ukrštanje divljih sojeva iz Amerike je pokrenulo preteče jagoda koje se danas uzgajaju.

Divlja jagoda
Divlja jagoda

Jagode su članovi porodice ruža – i biološki gledano, jagode su orašasto, a ne bobičasto voće. Veliki crveni plod jagode je u stvari pseudo voćka, dok su pravo voće mala zelena zrnca (mladi oraščići) na njenoj površini.

Jagode imaju relativno mali sadržaj šećera i samo oko 40 kalorija na 100 grama, a obiluje vitaminima i mineralima. 150 grama jagoda zadovoljava 93 procenta dnevnih potreba za vitaminom C. Voćka je bogat izvor vitamina B, kalcijuma, niacina, folne kiseline, kalijuma i magnezijuma.

Jagoda je veoma osetljiva voćka koja zahteva pažljivo rukovanje. Čak i mala nagnječenja mogu da uzrokuju da brzo istruli. Jagode se mogu očuvati nekoliko dana u frižideru, ali će gubiti aromu iz dana u dan. Zbog toga je važno pravilo “što svežije, to bolje”.

  • Uvek pažljivo isperite jagode ili ih očistite sa mnogo hladne vode.
  • Jak mlaz vode ih može ošteti.
  • Nemojte uklanjati čašične listiće dok ne isperete jagode, jer u suprotnom voćke mogu postati zasićene i izgubiti ukus.

Kako prepoznati sveže i zrele jagode:

  • Šire aromatičan i voćni miris.
  • Tamno crvene boje i sjajne.
  • Meso ploda je čvrsto i sočno.
  • Čašični listići su sveži i zeleni i mogu lako da se izvuku

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama