Uz hranu počinje priča
SavetiJečam - seme zlata vredno

Ječam – seme zlata vredno

Ječam je jedna od najstarijih poznatih žitarica. Pre osam milenijuma kao divlji ječam (hordeum vulgare) iz zapadne Azije i severne Afrike raširio se na Bliski istok. Tu su ga, kao usev koji jako brzo raste, pripitomili i počeli da ga gaje kao kulturnu vrstu.

Danas je jedna od najvažnijih žitarica, odmah iza pšenice, pirinča i kukuruza, a više od polovine svetske proizvodnje koristi se za stočnu ishranu. Stabljika je visoka, poput trava, čijoj familiji i pripada. Dugačko osje oko klasa štiti zrna kojih, u zavisnosti od vrste, može biti 20 do 60 u klasu. Najveći proizvođač ječma u svetu je Rusija.

Za sirotinju ječmeni hleb, pivo riba i med
U Egiptu hleb od ječma je bio hrana siromašnih i jeo se najčešće s lukom. Stari hleb su mrvili, potapali u vodu i posudu stavljali na sunce. Posle fermentacije dobijali su piće koje je preteča današnjeg piva. I u tom napitku je uživala samo sirotinja. U antičkoj Grčkoj ista populacija je živela od ribe i ječmene kaše kojoj su se ponekad dodavali usitnjeni orasi. Grci su prvi prepoznali i lekovitost ove žitarice. Po Hipokratovoj preporuci pravili su napitak od vode u kojoj se kuvao ječam i zaslađivali ga medom, a koristili su ga kod prehlada i kašlja.

Danas se zna da ječam spada među najzdravije žitarice. Snižava nivo šećera i holesterola. Pomaže u održavanju telesne težine jer pruža dugotrajan osećaj sitosti. Odličan je čistač organizma zbog specijalnog odnosa dijetetskih vlakana. Prema najnovijim istraživanjima profesorke Ana Nilson sa univerziteta Lund u Švedskoj, upotreba ječma u ishrani mogla bi da u kratkom roku pokaže odlične rezultate u rešavanju problema sa gojaznošću, bolestima srca i dijabetesom.

Ječam
Ječam

Lekovita sluz, okrepljujući čaj
Naučnici se nadaju da će ljudi u budućnosti početi češće da koriste ječam u ishrani i preporučuju da se njim zamene pirinač i krompir. Za ljudsku ishranu koristi se oljušten ječam, poznat pod nazivom geršla. Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja povoljno deluje na organizam. Odavno je u narodnoj medicini poznat kao lek koji umiruje upaljenu sluzokožu. Čaj od ječma se pravi širom sveta, a koristi se kod želudačno-crevnih bolesti ili kao osvežavajući letnji napitak. U Japanu se takav čaj zove mugicha, u Kini damaicha, a u Koreji boricha. Britanci posebno uživaju u ječmenoj vodici koja se pravi od kuvanog, neprženog ječma uz dodatak limuna.

Recept za čaj od ječma:
Čaj se lako priprema. Na litar hladne vode treba dodati tri kašike ječma i kuvati 10 minuta. Potom ostaviti da se ohladi, procediti i po želji zasladiti medom ili žutim šećerom.

Seme zlata vredno

  •  Ječam se koristi za proizvodnju slada, koji je glavni sastojak piva i viskija.
  • U prehrambenoj industriji ječam se koristi u supama kao zgušnjivač i za proizvodnju sirćeta.
  • Tokom ratova i velikih kriza pečeni ječam je bio korišćen kao zamena za kafu.
  • Danas se „kafa“ napravljena od pečenog ječma koristi kao zdraviji napitak jer ne sadrži kofein.
  • Zbog velike hranljive vrednosti ječam se sve više koristi i za ljudsku ishranu, i to u zrnu ili kao brašno.
  • U Pakistanu se koristi kao glavno hlebno žito.

Tekst: Branka Gajić

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama