Smuđ – slatkovodna riba

5532
views
Smuđ
Smuđ

Smuđ je ukusna slatkovodna riba, koja se pritom i lako priprema!

Smuđ se najčešće nalazi u sporim rekama i jezerima Evrope. Prosečna dužina ribe je oko pola metra,a mogu se naći i primerci dužine i preko jednog metra.

Iako grabljivica, smuđ nema veliku čeljust, tako da se uglavnom hrani malim ribama. Ima izuzetan vid, koji mu omogućava da se dobro snalazi čak i u mutnoj vodi i u relativnom mraku, što je značajna prednost kada krene u lov.

Smuđ je tradicionalno omiljena riba u Austriji i Mađarskoj, odakle dolazi i mnogo recepata za njegovu pripremu. Ova je riba, međutim, dobila na popularnosti i u drugim zemljama jer se veoma lako priprema, kao i zbog nežnog i ukusnog mesa.

Smuđ je sekundarno slatkovodna riba. To znači da su njegovi preci bili morske ribe koje su migrirale u unutrašnjost zemlje. Iako je slatkovodna riba, smuđ može da živi i u slanoj vodi.

Belo, posno meso smuđa sadrži jedva 1 gram masnoće na 100 g mesa. Po ukusu je nalik na štuku, a meso mu je izrazito čvrsto.

  • Komadi smuđa su odlični za punjenje, pripremu na soli ili pečenje.
  • Fileti su očišćeni od kostiju i idealne veličine za pojedinačne porcije.
  • smuđ može da se pošira, prži, griluje, sprema na pari….
  • smuđ je dobar i svež i duboko zamrznut

Odmrzavanje
Duboko zamrznuta riba se polako otapa u frižideru. Željenu količinu izvaditi iz pakovanja i staviti na neku propusnu površinu, kao što je na primer sito, ispod kojeg postaviti tanjir u koji će se ocediti voda. Nakon odmrzavanja meso se mora dobro osušiti pre pripreme, najbolje s kuhinjskim papirnim ubrusom.