Parmigiano Reggiano – jedini pravi parmezan

4149
views
Parmezan
Parmezan

Parmezan je sastojak bez kojeg ne možemo da zamislimo italijansku kuhinju. Njegova intenzivna aroma upotpunjuje ukus jela, bez obzira da li se koristi za pripremu rižota ili testenine.

Parmigiano Reggiano je jedini pravi parmezan. U pitanju je proizvod sa znakom koji garantuje poreklo, znak se nanosi na koru od sira kako bi se se osigurao kvalitet i sledljivost proizvoda. Parmezan je italijanski sir koji se proizvodi od kravljeg mleka. Starost sira je ključna za parmezan – minimalni period starenje je 12 meseci, ali ovaj proces može da traje i 24 meseci ili više, a za to vreme sir dodatno razvija svoj ukus i teksturu. Parmezan koji je stariji od 30 meseci je suvlji i ima izraženiji ukus

Temperatura na kojoj se sir čuva može uticati na ukus, a jednom otvoren trebalo bi da se čuva na temperaturi od 4 do 8 ° C . Ceo sir ne treba zamrzavati jer ne reaguje dobro na niskim temperaturama – ipak, rendani može biti zamrznut.

Za optimalnu zaštitu, ceo sir treba čuvati u vakuumiranom pakovanju u frižideru, i iskoristiti u sledeće dve nedelje. Kada se izrenda počinje da gubi svoju prepoznatljivu aromu.

Zbog svoje posebne teksture, mirisa i ukusa postoji mnogo načina da se u pripremi iskoristi ovaj izuzetan tvrdi sir. Parmezan može da se koristi u pripremi krompira, pirinča, testenine ili kačamaka. Mešanjem sa mekim puterom i prezlama dobija se ukusna korica na mesu i ribi.

Kvalitetan parmezan je odličan i sam za sebe, kao predjelo u kombinaciji sa drugim italijanskim sastojcima kao što su balzamiko, masline i pršuta.

Parmezan
Parmezan