Uz hranu počinje priča
AZIJASuši (Sushi) - sirova riba

Suši (Sushi) – sirova riba

U Japanu se suši priprema preko 1000 godina: najbolji delovi sveže, sirove ribe sa blago kiselim hladnim pirinčem i sve dobro začinjeno i stilski posluženo – idealno za lagani ručak i jednostavno predjelo.

Način pripreme sušija se menjao tokom godina. U Evropi i Americi, za razliku od Japana, suši se sada služi sa povrćem, voćem ili mesom. Lako ga je napraviti, ukoliko imate prave sastojke i opremu: lepljivi pirinač, pirinčano sirće, riblji fileti najvećeg kvaliteta, začini poput soli i vasabija, nori lišće (morska trava), prostirka za rolanje Maki sušija, vrlo oštar nož i dalje sastojke prema želji,  jer dok god je suši ukusan i izgleda primamljivo – sve je dozvoljeno.

  • Nigiri se sastoji od ručno pravljenih pirinčanih knedlica ovalnog oblika prekrivenim komadom ribe.
  • Maki je rolovani suši. Uobičajeno, pirinač je umotan u nori list i punjen ribom.
  • Ura maki, poznatiji kao Kalifornijska rolnica je obrnuti suši: nori list je obavijen oko fila, a pirinač je sa spoljne strane i posipa se susamom ili ikrom. U pitanju je suši prilagođen na Zapadu, i retko se pravi u Japanu.
Suši
Suši
  • Gunkan maki je tradicionalna vrsta sušija, čije ime doslovno znači “rolnica bojni brod”.Formira se u ovalni oblik ( koji podseća na bojni brod ) kako bi na njega mogli da se stave “tečni” sastojci, koji se na drugačiji način ne bi održali (ikra, ostrige, jaja prepelice…).
Gunkan suši
Gunkan suši

Zatim, tu je sašimi, koji nije suši u pravom smislu. Sirovi riblji fileti se seku na veoma tanke komade jednake veličine i služe sa soja sosom i ukiseljenim povrćem. Sashimi ne sadrži pirinač.

Priprema

Tipični pirinač je veoma lepljiv sa zrnom srednje veličine, meša se sa pirinčanim sirćetom, solju i šećerom.
Veoma važno za pripremu pirinča je da se pirinač ispira sve dok voda ne postane prozirna, što može da traje oko 1 sat. Tek tada pirinač može da se kuva,  osuši na pari  i začini pirinčanim sirćetom – bez mešanja!

Priprema sušija
Priprema sušija
  1. Staviti list morske trave na prostirku i prekriti list ravnomerno, pripremljenim pirinčem, ostavljajući deo lista praznim na gornjem delu.
  2. Tanko začiniti pirinač vasabijem, trakom ribe, povrća, voća ili drugih sastojaka.
  3. Uz prostirku rolati suši od donje strane ka gornjoj, tako da deo morske trave bez pirinča čvrsto zatvori suši.
  4. Koristeći oštar nož, iseći kolutove debljine dva do tri centimetra i služiti na tanjiru sa soja sosom, vasabijem i ukiseljenim listovima đumbira. (rolnica sušija se seče na 8 jednakih delova)

U Japanu suši se tradicionalno jede prstima i svaki suši se stavlja u usta ceo – bez griženja. Mogu se koristiti štapići i tada se suši umače u soja sos sa vasabijem. Nigiri Suši se umače isključivo stranom na kojoj je riba. Listići đumbira se koriste da očiste paletu između zalogaja.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama