Uz hranu počinje priča
SavetiPohovano povrće

Pohovano povrće

Pohovano povrće koje se prži u ulju, zaštićeno je od vrućine i zadržava svoje prirodne ukuse.

Pored toga što pohovano povrće zadržava svoj ukus, ono je dodatno obogaćeno i ukusom testa. U različitim delovima sveta koriste se različite vrste testa za pohovanje.

  • U testu sa pivom ugljendioksid osigurava da, kada se prži u tiganju ili fritezi, testo postane posebno vazdušasto.
  • Japanska varijanta poh testa naziva se tempura i sastoji se od brašna, žumanca, soli i ledene vode. Zbog hladnoće, testo ne upija mnogo ulja i spada izuzetno vazdušno i -hrskavo.

Savet: Dobar tajming je važan, jer ostavljanje povrća da se predugo prži u masti narušava prirodni ukus i sprečava da testo postane hrskavo, jer upija previše ulja.

Recept za punjene cvetove tikvica
Recept za punjene cvetove tikvica

Povrće koje je veoma pogodno za prženje: tikvice, paprika, brokoli, patlidžan, artičoke, pa čak i pečurke. Čvršće vrste povrća prvo se blanširaju tako što se nekoliko minuta stave u kipuću vodu, kako bi se brže ispržile u ulju.

Povrće se potapa u testo i pojedinačno se dodaje u vrelo ulje (190 °). Čim povrće poprimi još jednako zlatno žutu boju, ukloni se iz masnoće mrežastom kutlačom, ostavi da se ocedi i odmah posluži.

Recept za punjene cvetove tikvica

Testo sa pivom

Sastojci za 4 osobe

  • 1 pivo (veoma hladno, skoro zamrznuto)
  • 1 čaša mineralne vode
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli

Pomešati brašno i hladno pivo dok se ne dobije glatka i elastična smesa, dodati kiselu vodu i jednu kašičicu maslinovog ulja i soli. Dodati nekoliko kockica leda kako bi smesa bila hrskavija, ukoliko pivo nije veoma hladno.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama