Uz hranu počinje priča
AZIJARiblji sos - azijski tajni sastojak boje ćilibara

Riblji sos – azijski tajni sastojak boje ćilibara

Riblji sos je jedan od glavnih sastojaka u kuhinji jugoistočne Azije, a može biti savršen dodatak i evropskim jelima.

Riblji sos se najviše vezuje za kuhinju Tajvana, Tajlanda i Vijetnama. Ova tečnost boje ćilibara je sastojak koji daje slani i intenzivniji ukus jelima i ističe umami – čuveni peti ukus koji se dobija od ribe. Iako je aroma sosa u flaši jaka, kuvanjem se ublažava jer isparava, kao i dodavanjem drugih ukusa poput soka limete, čilija i belog luka.

Kako se pravi riblji sos?
Riblji sos se pravi od sveže sitne ulovljene ribe, uglavnom inćuna. Sveža riba se pakuje između slojeva soli u zemljanoj posudi. Preko završnog sloja postavlja se prostirka od bambusa na koji se stavlja teg, a zatim se cela bačva prekriva i postavlja na toplo i sunčano mesto. Fermentacija traje više meseci, a može i nekoliko godina. Kako se riba razgrađuje, dobija se sos smeđe boje koji se ispušta iz cevi na dnu posude.

  • So izvlači vlagu iz ribe.
  • Proizvođači ribljeg sosa pritiskaju smesu da bi odvojili slanu, riblju tečnost koja postaje riblji sos
Proizvodnja sosa
Proizvodnja sosa

Riblji sos je jedan od onih sastojaka koji može delovati pomalo zastrašujuće, pogotovo kada se prvi put otvori flaša i oseti miris. Ali to je normalno jer je u pitanju fermentisana riba, kao što je slučaj i sa mnogim drugim fermentisanim namirnicama – miris je intenzivan.

Upotreba
Riblji sos dodaje slanoću i blagi morski ukus jelima. Pošto je dosta slan, nisu potrebne velike količine. Neka od poznatih jela u kojima se koristi riblji sos je vijetnamska supa Pho i koreanski kimchi. Ovaj sos je glavni sastojak i mnogih azijskih sosova i preliva.

Vijetnamska supa pho
Vijetnamska supa pho

Aroma ribe isparava tokom kuvanja i ostaje začinjen, suptilan slani ukus.

  • Pogodan je za ribu, mesne marinade i tofu, za začinjavanje supa, karija i preliva za salate.
  • Malo ribljeg sosa može pojačati slani ukus dinstanog povrća, testenina, pečene piletine, supe i čorbe.
  • Pomešan sa malo čilija, belog luka i limete, sos je takođe odličan za umakanje prolećnih rolnica, škampa i drugih grickalica.

Čuvanje
Pošto je u pitanju fermentisan proizvodan ne zahteva čuvanje u frižideru, može stajati na hladnom i suvom mestu, ako je rok upotrebe oko 1 godine. Za produženo korišćenje, može stajati i u frižideru.

Riblji sos kupljen u kineskoj radnji u bloku 70
Riblji sos kupljen u kineskoj radnji u bloku 70

U Srbiji se ovaj sos može naći u nekim radnjama zdrave hrane, većim supermarketima kao i u radnjama koje prodaju azijske proizvode (Blok 70 u Beogradu).

Kao zamena, može se koristi kombinacija soja sosa i usitnjenih inćuna.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama