Makaroni (macarons)

895
views
makaroni
makaroni

Makaroni (macarons) su kolačići koji se prave od smese sa belancima, šećerom i mlevenim bademima.

Makaroni su delikatni, slatki kolačići koji se mogu napraviti u kombinaciji najrazličitih ukusa i boja. Širom sveta su popularni kao pravi ambasadori francuskog poslastičarstva, ali veruje se da je recept u Francusku stigao iz Italije, i to posredstvom kraljice Katarine Mediči. Postoji recept za italijanske i francuske makarone, a u ostvari se odnosi na različitu pripremi smese od belanaca i šećera. Izgled koji danas imaju je nastao tek početkom 20.veka., kada su poslastičari počeli da spajaju dva kolačića u oblik sendviča, sa slatkim kremom ili džemom u sredini.

Delikatni kolačići
Delikatni kolačići

Savršeni makaron ima glatku površinu, mekanu i vazdušastu sredinu, a ukusi i boje se dobijaju dodavanjem različitih sastojaka: od klasičnih: čokolada, vanila i voće do egzotičnih kao što su čaj i povrće.

Najveći izazov u pripremi makarona je pečenje, potrebno je da se kolačići podignu, da ostanu vazdušasti sa koricom na površini. Punjenje makarona je prostor za kreativnost.

makaroni
makaroni
  • najvažniji sastojak je brašno od badema, koje se može kupiti ili napraviti kod kuće od sitno mlevenih badema
  • testo može da se oboji različitim prirodnim bojama
  • važno je korisititi odgovarajući alat za pripremu, spatula za mešanje smese i ubacivanje vazduha, i poslastičarska kesa sa krajem za istiskivanje smese
  • potrebno je ulupati belanca dok ne formiraju čvrste vrhove