Šta znači “od njuške do repa”?

3871
views
od njuske do repa
od njuske do repa

Pokret “od njuške do repa” podstiče korišćenje cele životinje u pripremi hrane, a ne samo nekih njenih delova. Na taj način se smanjuje bacanje hrane, a potencijalno se menja i sam proces uzgajanja životinja.

Termin “od njuške do repa” ( from nose to tail ) je nastao krajem devedesetih godina u Britaniji, i prvi ga je iskoristio kuvar Fergus Henderson, koji je u svojoj knjizi istog imena propagirao da se u restoranima koristi cela životinja za pripremu hrane, ne samo neki njeni delovi. Ovaj pokret pored etičko – moralnih razloga, kao cilj ima smanjenje bacanja hrane, i poziva kuvare da koriste i manje popularne delove kao što su iznutrice i ekstremiteti. Takođe, pokret “od njuške do repa” se protivi anonimizaciji mesa: neki ljudi ne žele da čuju koje delove životinje konzumiraju (bubreg, glava, jezik itd.) kako bi se distancirali od ideje da je u pitanju deo živog bića.

svinja
Svinja

Održivost – od gosta do kuvara
Principi održivosti i smanjenje bacanja hrane su veoma važne teme, ne samo za kuvare već i za goste restorana. Svi zajedno utičemo svojim ponašanjem i načinom konzumacije, na odgovorno korišćenje resursa i kvalitet krajnjeg proizvoda. Pored održivosti postoji još razloga zašto je dobro iskoristiti i do sada “zanemarene i zaboravljene” komade mesa – komade koji često završe u kanti za smeće  – kreativnost, inovativnost, izazov da se napravi ukusno i zanimljivo jelo …

Uz kvalitetnu pripremu i zanemareni komadi mesa mogu postati popularni, i dovesti do promene u percepciji gostiju i načinu obedovanja.

Deo po deo
U zavisnosti od dela sveta, i delovi životinja se različito tretiraju – jetra je veoma popularna u Francuskoj, dok su pileće i svinjske nogice pravi delikates u Aziji. Ali retko gde se koristi cela životinja – mozak,  teleća ili jagnjeća grudna žlezda, bubrezi, iznutrice, kada je govedina u pitanju, tu su goveđi rep, obrazi, koštana srž – sve su to delovi koji mogu da se koriste u ishrani, i koji mogu biti veoma ukusni.

pileće nogice
pileće nogice

Priprema ovih delova životinja zahteva posebna znanja i veštine, na koji način je potrebno očistiti i obraditi meso, ali je to svakako deo progresa – a cilj je jasan i važan, smanjiti bacanje hrane.

Citat iz Hendersonove knjige to možda i najbolje opisuje:

“Pristojno bi bilo da iskoristite celu životinju, kada ste je već ubili”  

A što se tiče prevazilaženja predrasuda o komadima mesa koji su nepravedno zanemareni:

  • jezik i srce su čisto mišićno meso – što ih čini fileom …
  • iznutrice imaju malo masti, bogate su zdravim proteinima i lake za varenje
  • Jetra i bubrezi sadrže minerale i vitamine A, B i C