Uz hranu počinje priča
SavetiSveže začinsko bilje - peršun, nana i vlašac

Sveže začinsko bilje – peršun, nana i vlašac

Sveže začinsko bilje kao što su peršun, nana i vlašac podsećaju da sa prolećem dolaze sveži ukusi iz bašte.

Sveže začinsko bilje može se koristiti za pripremu raznih jela, a onim najjednostavnijim kao što je kajgana dodaju prijatne arome.

Peršun
Jedna od najčešće korišćenih kulinarskih začinskih biljki je peršun. Peršun može imati ravan ili uvijen list, ravan ima više arome i koristi se uglavnom u jelima sa povrćem, supama i kuvanim jelima sa mesom i ribom, dok se peršun sa uvijenim listovima često koristi kao ukras na gotovom jelu. Peršun se koristi i za pravljenje čuvene persilade (persil = francuska reč za peršun), u ovom sosu koji se često koristi u Provansi se usitnjen peršun i beli luk pomešaju s uljem, sirćetom, a za određene recepte se dodaju i prezle (posebno za stavaranje fine korice na jelima). Peršun se takođe obilno koristi u kuhinji  Istočnog Mediterane i Kavkaza, gde je sastavni deo skoro svih tradicionalnih jela.

Peršun
Peršun

Savet: Odličan dodatak prženim jelima je duboko prženi peršun: kratko umočiti peršun u vrlo vrelo ulje nekoliko sekundi, ocediti i postoliti.

Nana
Postoji nekoliko sorti aromatične nane, neke imaju ukus jabuke, neke bosiljka a neke i čokolade. Sorta koja se najčešće koristi je sa ukusom mente. Nana se koristi i sveža i sušena. Veoma je prisutna u turskoj kuhinji uz jela sa mesom, ali svuda se koristi i za pripremu slatkiša, sirupa i naaravno, osvežavajućih pića i čajevi.

Nana
Nana

Savet: nana najbolje razvija svoju aromu u kombinaciji sa malo šećera.

Vlašac
Vlašac jelu dodaje aromu svežeg luka. Cevasti listovi se mogu seći u prstenove bilo koje željene veličine – najbolje koristeći veoma oštar nož ili kuhinjske makaze, kako bi se osiguralo da se izgubi što manje soka koji daje aromu. Vlašac se često dodaje u jela sa jajima, supe, i koristi kao dekoracija na tanjiru. Koristi se i u jelima sa mesom i ribom, čorbama i salatama. Vlašac se koristi i za aromatizaciju putera i sira. Kao i peršun, vlašac je deo skupine bilja koju Francuzi nazivaju “fino bilje”, a koje se koristi u visokom kulinarstvu (peršun, vlašac, estragon i krbuljica). Ova biljka je odličan izvor vitamina C: 100 grama vlašca sadrži istu količinu vitamina C koliko jedan kilogram jabuka! Ali samo ako se konzumira svež, pri kuvanju se ovaj vitamin gubi.

Vlašac
Vlašac

Savet: Vlašac je odličan za vezivanje “paketića” od hrane. Kako bi se lakše vezao, prvo je potrebno da se blago blanšira.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama