Slatki zalogaji – minjoni

7674
views
Minjoni
Minjoni

Minjoni (petits fours) su kolačići koje su prvo zavoleli na francuskim dvorovima, a onda i širom sveta.

Minjoni su francuski desert koji predstavlja pravo malo remek delo. Izazov je napraviti savršen minjon, ali je to istovremeno i potvrda poslastičarskog umeća.

Ove “mini” torte su napravljene tako da se pojedu u jednom ili najviše dva zalogaja. Najčešće se prave sa voćem, čokoladom, marcipanom, vanila kremom i džemom. Njihova priprema traje duže, jer zahtevaju spretnost i maštu, posebno kada su minijaturne dekoraciju u pitanju.

Da li ste znali?
“Petit four” znači „mala peć“. Ime ovog deserta potiče iz 18. veka. U to vreme hrana se pripremala u kamenim pećima na ugalj koje su bile veoma vruće i trebalo im je mnogo vremena da se ohlade. Kuvari su koristili ovu fazu hlađenja kako bi ispekli kolače – pa su odatle i dobili ime. Kod nas je ustaljen naziv za ovu vrstu kolača – minjon (od francuske reči mali – delikatan).

  • Minjoni se mogu podeliti na sveže (frais) i suve (sec).
  • Minjoni mogu biti i slani, i često se služe kao predjelo.
  • Sveži minjoni su oni nama najprepoznatljivij, ali mogu biti i minijature drugih poznatih kolača kao što su tart, princes krofne, ekleri…
  • Suvi “minjoni” odnosno kolači u kategoriji “petits fours” su suvi slatkiši sa dužim rokom trajanja, kao što su macaroons (suvi kolačići sa kokosom), vafle, mini-rolne…. Često se služe uz deserte poput sladoleda, sorbeta, krema ili voćnih salata.
Suvi petits fours
Suvi petits fours

Ipak najpopularnija varijanta su četvrtasti minjoni sa slatkom glazurom.

  • Oni su najčešće kvadratnog oblika,
  • imaju čvrstu osnovu: biskvitno testo, čokoladu ili puslicu
  • celi su obloženi – na primer, sa fondantnom glazurom, voćnim želeom, šećernom glazurom ili ganašom.
  • Punjenje može biti krem, čokolada, džem ili marcipan.
  • pored kvadratnog oblika, mogu biti i okrugli ili čak u obliku srca
  • dekoracija se pravi od šećernog preliva, čokolade, kokosovih mrvica, karamelizovanih orašastih plodava, kandiranog voća itd.
Minjoni
Minjoni

Minjoni se najčešće služe uz poslepodnevnu kafu ili čaj, ili na kraju menija sa više jela. Služe se u papirnim korpicama, zbog lakšeg podizanja sa tanjira.

Pravljenje ovih slatkiša zahteva vreme i određenu spretnost. Osnova minjona se pravi od nekoliko slojeva, koja se zatim seče nožem na male kvadrate ili modlama različitih oblika. Kako bi dobili svoj prepoznatljiv izgled, kolači se uranjaju u čokoladu ili šećernu glazuru, koja se boji različitim bojama za hranu ili voćnim pireom. Kada se glazura osuši, minjoni se ukrašavaju i tako postaju prava mala remek dela.