Bečka šnicla – istorija i priprema

2893
views
Bečka šnicla
Bečka šnicla

U regionu, bečka šnicla je popularno austrijsko jelo koje često zauzima celu površinu tanjira.

Bečka šnicla debljine nekoliko centimetara, a nekada i nekoliko milimetara je pravi predstavnik austrijske nacionalne kuhinje.

Nastanak recepta je predmet nekoliko legendi. Jedna kaže da je zlatna boja Bečke šnicle simbol vremena kada su na dvorovima hranu ukrašavili listićima zlata. A druga legenda, koja se Austrijancima uopšte ne dopada, je da je poreklo recepta iz Italije, gde postoji jelo “Costoletta alla Milanese”. U ovom receptu se koristi teletina sa koskom, koja se zatim pohuje.

Sam naziv šnicla – “schnitzel”, se koristi kao termin za istanjen komad mesa i dolazi iz nemačke i austijske kuhinje, a najčešće se vezuje za Bečku šniclu. Ipak i mnoge druge zemlje imaju slične specijalitete. Od Kanade, Evrope, Afrike i Austrilije, slični recepti su popularni, razlika je u količini poha i punjenju mesa.

  • u Izraelu je popularna punjena šnicla od ćurećeg mesa
  • u Australiji je popularna “Chicken Parmegiana” – šnicla od pilećeg mesa sa italijanskim sosom od paradajza, sa mocarelom ili parmezanom.
  • u Švedskoj šniclu jedu sa holandez sosom
  • u Mađarskoj, Rumuniji, Švajcarskoj i Južnoj Africi jedu šniclu “cordon bleu”, punjenu šunkom i sirom
  • u Italiji je popularna Saltimbocca alla Romana, mala teleća šnicla u koju se stavlja parče šunke i listić žalfije
Bečka šnicla sa krompir salatom
Bečka šnicla sa krompir salatom

Za originalnu Bečku šniclu se koristi mekana teletina. U Austriji i Nemačkoj je ovaj sastojak čak regulisan zakonom. U pripremi se istanjeno meso prvo umače u brašno, pa u umućena jaja pa na kraju u prezle, a potom se prži u dosta ulja. Klasična šnicla se služi uz parče limuna i pomfrit, krompir sa peršunom ili salatu sa krompirom.

Za pripremu šnicle se mogu koristiti:

  • veoma mekano teleće meso sa malim procentom masti sa leđa
  • sočna svinjetina
  • pileća ili ćureća prsa, koja se veoma brzo pripremaju

Savet: Da bi šnicla bila zaista tanka i ujednačena, što osigurava da će se ravnomerno skuvati, važno je da se pre pripreme dobro izlupa. Kako se ne bi upropastila struktura mesa, šniclu postaviti između dve deblje folije i onda je lupati. Tankoća omogućava da se i meso i poh kuvaju istom brzinom.