Testo za kolače sa voćem

2475
views
Testo
Testo

Kvasno testo, masno i biskvit testo – različite vrste testa mogu biti osnova za kolače sa voćem.

Ukusno testo i sočno voće – šta je više potrebno za uživanje u letu? Kvasno testo se oduvek koristilo za kolač s jabukama ili sa šljivama. Kada se kolač pravi od posebno sočnog voća, nekad se u mešavinu umeša malo jestivog skroba ili griza, kako se osnova ne bi raskvasila, a nekad se testo premaže belancetom pre nego što se na njega poređa voće.

Dobra i jednostavnija alternativa kvasnom testu je testo od kvarka i ulja. U pitanju je mešavina brašna, praška za pecivo, kvark sira i šećera koja se pravi s uljem netralnog ukusa kada se priprema kolač.

Masno testo zahteva vreme za pripremu, ali se može napravite dan ranije. Osetljivo pecivo mora da se izravna s oklagijom kako bi se sprečilo njegovo pucanje. Pošto voće ne može da se zadrži na masnom testu, kao vezivo se koristi krem, koji može na primer da se napravi od kvark sira ili od krem pudinga. Voće se umeša u napravljen krem i tada se položi na kolač.

Mućenje sastojaka
Mućenje sastojaka

Biskvit testo je idealan izbor za pravljenje osnove za jednostavan, savršen i brzi voćni kolač. Jaja mu daju posebno vazdušast ton, te se ona moraju dobro ulupati. Prvi korak je da se dobro ulupaju puter, šećer i jaja. Što se penastije ulupa ova mešavina, to će kolać biti lakši. Brašno se tek na kraju proseje u ovu smesu zajedno s praškom za pecivo, kako testo ne bi postalo lepljivo. Tradicionalni recept ne koristi prašak za pecivo, ali je priprema definitivno lakša i sigurnija sa ovim sredstvom za podizanje testa. Važno je da se brašno i prašak za pecivo dobro pomešaju. Ukoliko se jedna trećina brašna zameni jestivim skrobom, testo je mnogo nežnije i finije. Ukoliko želite da vaš kolač bude tamne boje, možete umešati kakao. Penasto umućeno testo se maže na pleh. Tada se stavlja voće, koje će uglavnom utonuti u testo i kolaču će dati pravi izgled. Komadi voća ne bi trebalo da budu preveliki. Jabuke i kruške se seku na komade, šljive se prepolove, dok se bobičasto voće i višnje stavljaju u komadu.