Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiLeblebije - mahunarke koje pružaju mnogo

Leblebije – mahunarke koje pružaju mnogo

Leblebije su jedna od osnovnih namirnica u raznim kulturama već hiljadama godina. Ova mahunarka pored bogate istorije ima i impresivan nutritivni profil. Od drevnih civilizacija do moderne kuhinje, leblebije su imale ključnu ulogu u ishrani, a i dalje su popularan izbor.

Leblebije imaju bogatu istoriju koja seže unazad do otprilike 7500. p.n.e. na Bliskom istoku. Bile su jedna od prvih biljaka koje su ljudi gajili i bile su ključni deo ishrane u drevnom Mesopotamiji, Grčkoj i Rimu. Gajenje leblebija se proširilo na druge delove sveta, uključujući Indiju.

Leblebije su poznate po svojoj svestranosti, čineći ih osnovom raznih kuhinja širom sveta. Često se koriste u slanim i slatkim jelima. Evo nekoliko popularnih načina na koje se koriste leblebije:

Humus
Humus
  1. Humus: Ovaj namaz poreklom sa Bliskog istoka, napravljen od izgnječenih leblebija, tahinija, limunovog soka i belog luka, postao je omiljen širom sveta.
  2. Falafel: Popularan specijalitet na Bliskom istoku, falafel se sastoji od duboko prženih kuglica ili pljeskavica napravljenih od mlevenih leblebija, začina i bilja. Često se servira u pita hlebu sa svežim povrćem i tahini sosom.
  3. Kari: Leblebije su ključni sastojak indijske kuhinje, gde se koriste u raznim kari jelima. Popularan je Chana Masala, ukusan i zasitan curry sa leblebijama.
  4. Salate: Leblebije dodaju protein i teksturu salatama, čineći ih savršenim dodatkom.
Kari
Kari

Nutritivne vrednosti

Leblebije su pravo bogatstvo hranljivih sastojaka.

  1. Protein: Leblebije su odličan biljni izvor proteina, čineći ih važnim delom vegetarijanske i veganske ishrane.
  2. Vlakna: Visok sadržaj dijetalnih vlakana u leblebijama podržava zdravlje probavnog sistema i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
  3. Vitamini i minerali: Leblebije sadrže esencijalne vitamine i minerale, uključujući folnu kiselinu, gvožđe, fosfor i mangan.
  4. Nizak sadržaj masti: Leblebije su niske u zasićenim mastima i pružaju zdravu alternativu izvorima proteina životinjskog porekla.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama