Austrijska štrudla sa jabukama

2407
views
štrudla sa jabukama

Štrudla sa jabukama je zaštitni znak Austrije, a prisutna je u različitim varijantama na celoj teritoriji nekadašnje Habzburške monarhije koja obuhvata Cetralnu i Jugoistočnu Evropu.

Iako je testo za štrudlu i sama štrudla popularna u celom regionu, veruje se da je originalni recept poreklom sa Bliskog i Srednjeg istoka. Punjena peciva su u Tursku, gde su burek i baklava i danas najpoznatije delicije, došla preko Egipta i Palestine. Turci su tokom otomanske vladavine doneli štrudlu u Beč, i to kao hranu za svoje vojnike. U Beču se u Gradskoj biblioteci čuva najstariji sačuvani recept za štrudlu – manuskript iz 1696. godine. U njemu je opisana priprema štrudle sa slatkim kremom, koja je pored štrudle sa jabukama i sirom, jedna od najpopularnijih varijanti ovog punjenog slatkog testa.

Takođe popularni nadevi za štrudlu su i kajsije, višnje, trešnje, šljive, orasi i mak. Pored tradicionalnih varijanti, danas su popularne i egzotičnije varijante sa kokosom, pistaćima, urmama, mangom…Uz toplu štrudlu se uvek služi sos ili sladoled.

Štrudla je postala internacionalni slatkiš, a u svakoj zemlji ima i svoj naziv:

Austrija – Strudel
Mađarska –  rètes
Slovenija – štrudelj / zavitek

Srbija – štrudla / savijača
Rumunija –  ștrudel

Štrudle
Štrudle

Tajna je u testu
Testo za štrudlu bi trebalo da bude izuzetno tanko i elastično. Tradicionalna austrijska štrudla se pravi od pšeničnog brašna, vode, ulja, soli i opciono jaja. Najvažniji kriterijum je da se testo dovoljno istanji – toliko da kroz njega može da se vidi. Prema legendi, lični kuvar austrijskog cara je jednom izdao dekret da testo za štrudlu mora biti toliko tanko da kroz njega može da se pročita ljubavno pismo.

Upravo je testo to koje zahteva najviše veštine i snage, zato što je potrebno naizmenično da se sa obe ruke mesi oko pola sata. Zatim se ostavlja da odmori, pa se dalje razvija na pobrašnjenoj površini i istanjuje sve više i više preko nadlaktica ruku. Kada je testo gotovo, postavlja se na pobrašnjenu krpu, puni filom i zatim urola uz pomoć krpe. Krajevi se ušuškaju i cela štrudla se premaže puterom i peče u rerni.

U zavisnosti od recepta i zemlje, štrudle se pripremaju od različitih vrsta testa – prhkog, kiselog, testa od krompira i sira.

RECEPT ZA ŠTRUDLU SA JABUKAMA