Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiBistroi: simbol francuske kuhinje i kulture

Bistroi: simbol francuske kuhinje i kulture

Bistroi su postali izuzetno popularan ugostiteljski koncept. Ovaj tip lokala postoji više od sto godina i ima bogatu istoriju i trajnu popularnost širom sveta.

Bistroi su nastali u 19. veku u Francuskoj, kada su se prvi put počeli pojavljivati kao male, skromne gostionice koje su služile jednostavna jela i pića. Naziv “bistro” potiče od francuske reči “bistrouille”, što znači brzo ili živahno. Ovi lokali su postali popularni među radnicima i intelektualcima koji su tražili brz i pristupačan obrok. Tokom vremena, bistroi su evoluirali i postali simbol francuske kuhinje i kulture.

Jelovnik bistroa
Jelovnik bistroa

Ono što čini bistro posebnim jeste spoj opuštene atmosfere i visokokvalitetne hrane i pića. Ovi prostori često imaju rustični ili evropski šarm, sa toplim i prijatnim enterijerom koji podstiče druženje i uživanje. Koncept bistroa se odlikuje jednostavnim, ali ukusnim jelima pripremljenim od svežih i kvalitetnih sastojaka. Meniji često kombinuju tradicionalne recepte sa modernim inovacijama, pružajući gostima širok spektar opcija za svaki dan i različite ukuse.

Što se tiče hrane, bistroi obično nude autentične specijalitete kao što su sendviči, kroasani, supe i potaži, tartovi i raznovrsne salate. Kada je reč o piću, ponuda je takođe bogata, uključujući različite vrste vina, koktela i specijaliteta poput espresa i kapućina.

Estetika bistroa
Estetika bistroa

Estetika bistroa često naglašava toplinu i udobnost. Tipično se koriste prirodni materijali poput drveta i kamena, uz dodatak detalja poput sveća, svežeg cveća i vintage dekora. Ovo stvara atmosferu koja je istovremeno šarmantna i autentična.

U različitim delovima Evrope, bistroi mogu imati različite nazive, a obično se prilagođavaju lokalnom jeziku i kulturi. Evo nekoliko primera kako se bistroi nazivaju u nekim evropskim zemljama:

  1. Španija: U Španiji, sličan koncept bistroa može se nazivati “Café-Bar” ili jednostavno “Bar”. Takođe, postoji termin “Tasca” koji se koristi za male, opuštene restorane koji često služe tradicionalne tapase.
  2. Italija: U Italiji, bistroi su poznati kao “Trattoria” ili “Osteria”. Ove vrste restorana obično imaju opuštenu atmosferu i služe autentičnu italijansku hranu.
  3. Nemačka: U Nemačkoj, bistroi su poznati kao “Biergarten” (pivski vrtovi) ili “Gaststätte”. Ovi lokaliteti često služe tradicionalna nemačka jela i piva.
  4. Velika Britanija: U Velikoj Britaniji, koncept bistroa može biti poznat kao “Pub” ili “Gastropub”. Ovi lokaliteti kombinuju opuštenu atmosferu puba sa visokokvalitetnom hranom i pićem.
  5. Grčka: U Grčkoj, sličan koncept bistroa može se nazivati “Taverna” ili “Mezedopoleio”, mesto gde se služe tradicionalna grčka jela poput mezeta (malih porcija hrane).

Ovi su samo neki od primera, ali svaka zemlja u Evropi može imati svoje specifične nazive za slične ugostiteljske objekte koji odražavaju lokalnu kulturu i tradiciju.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama