HOT & SEXY – 5 najpopularnijih ljutih sosova

4302
views
Sriracha
Sriracha

Razvijena je čitava subkultura koja veliča ljute paprike i sosove od njih, kao i ozbiljno globalno tržište za male bočice paklenog sadržaja.

Čak i u Srbiji imate sajtove na kojima se razmenjuju semenke, prodaju zrele papričice, čak i one veoma retke, a nedavno su se pojavile i male firme koje proizvode ekstremno ljute sosove. Naravno, u svemu tome prednjače Amerikanci, čije tržište proguta ogromne količine takvih sosova iz svih delova sveta, ali se najveći broj proizvodi baš na američkom kontinentu, što u državama sa njegovog južnog dela, što u SAD. Pošto tržište ljutih sosova okuplja uglavnom mlađu populaciju, brendovi i pakovanja u Americi često su i više nego kreativni. Pa tako uz etikete pripadajućeg dizajna imate imena poput Mad Dog, Mega Death Sauce, Holly Shit Habanero, Endorphin Rush, Pain is good, Black Mamba Extract, Satan’s Blood, pa čak i jedan Ass Raper. Internet je prepun top lista i vodiča kroz svet poznatih i nepoznatih pakleno ljutih sosova, a mi donosimo spisak 5 najpopularnijih:

1. Sriracha Huy Fong
Sos koji se od 1980. godine proizvodi u Kaliforniji, u firmi koju je osnovao Amerikanac vijetnamskog porekla Dejvid Tran. Srirača je, kažu, promenila svet ljutih soseva, i dalje je neprikosnovene reputacije, a ljubitelji se kunu da ide uz baš svaku hranu, uključujući slatkiše. Nazivaju ga i Petlov sos zbog ilustracije na etiketi. Kada kažete srirača svi misle na Huy Fong-ov brend, iako je to zapravo generičko ime za odeđeni tip ljutog sosa u Jugoistočnoj Aziji. Od nedavno može da se kupi i u Srbiji. Probajte je u Gerila Kičn verziji.

Sriracha
Sriracha

2. Cholula chipotle sauce
Meksički sos iza kog stoji firma Hose Cuervo, ista ona koja proizvodi i jednu od najpoznatijih tekila na svetu. Poznat po jedinstvenoj aromi, prepoznatljivom drvenom čepu na bočici. Solidno ljut, broji 3600 jedinica na Skovilovoj skali.

Cholula chipotle sauce
Cholula chipotle sauce

3. Tabasco Original
Definitivno najpoznatiji u našem delu sveta, jedan od najprodavanijih sosova svih vremena, savršen u svojoj jednostavnosti. Proizvodi se od davne 1868. godine od mešavine sirćeta, tabasko paprike i soli. Izumeo ga je bivši bankar Edmund Mekinli, koji je svoj ljuti sos na početku pakovao u prazne bočice od kolonjske vode. Tabasko tokom procesa proizvodnje odležava u buradima u kojima je odležavao Jack Daniel’s. Možda je u tome tajna njegove popularnosti.

Tabasco
Tabasco

4. Frank’s RedHot
Sos koji se proslavio pre svega kao neizostavni sastojak u originalnom receptu za čuvena Bufalo pileća krilca. Proizvodi se od 1920. godine u Springfildu, ali ne onom u kom živi Homer Simpson, već pravom, u Misuriju.

Frank’s RedHot
Frank’s RedHot

5. Crystal, Louisiana hot sauce
Samo najbolja kajenska paprika, prečišćeno sirće i so nalaze se na spisku sastojaka oštrog sosa koji se u Luizijani proizvodi još od 1923. godine i to u kompaniji koja je nastala u jednoj sobi i to uz pomoć pozajmljenog novca. Sos koji u Luizijani svi jedu, čak i deca. Umereno ljut, globalno poznat.

Crystal, Louisiana hot sauce
Crystal, Louisiana hot sauce