Uz hranu počinje priča
SavetiHrana za putovanja

Hrana za putovanja

Hrana za putovanje ne mora biti industrijska i bez ukusa, postoji mnogo opcija za brze i zrdrave obroke koji mogu biti i zabavni.

Kada pakujete hranu za dugo putovanje automobilom, važno je uzeti u obzir hranu koja je prenosiva, laka za jelo i koja se može čuvati bez hlađenja.

Tortilja sendviči
Tortilja sendviči
 • Sendviči ili tortilje: Klasična hrana za putovanje automobilom, jer se lako pripremaju, čuvaju i jedu u pokretu. Možete napraviti razne sendviče ili tortilje, kao što su šunka i sir, ćuretina i avokado, ili namazi od povrća.
 • Sveže voće: Voće kao što su jabuke, banane, grožđe i bobice lako se čuvaju i jedu tokom vožnje. Pružaju prirodan izvor energije i mogu vam pomoći da ostanete hidrirani.
 • Mešavina orašastih plodova, sušenog voća i semena je odličan izvor proteina i energije. Možete napraviti sopstvenu ili kupiti već napravljenu mešavinu u prodavnici.
 • Meso – goveđe, ćureće ili pileće meso je dobar izvor proteina i može se čuvati bez hlađenja.
 • Energetske pločice pružaju brz i lak izvor energije i mogu se naći sa različitim kombinacijama ukusa
 • Sir i krekeri se lako mogu pakovati i čuvati.
 • Šargarepa i štapići celera: hrskavo povrće je odlično za grickanje i može se upariti sa umacima poput humusa ili putera od kikirikija.

Ne zaboravite da ponesete i dosta vode i drugih hidratantnih pića, jer je zadržavanje hidratacije neophodno za duga putovanja automobilom. Pored toga, izbegavajte hranu koja je previše masna, slana ili zašećerena, jer može učiniti da se osećate usporeno i neprijatno tokom vožnje.

Domaća granola
Domaća granola

Ako tražite kreativnije opcije pored klasične hrane za putovanje automobilom, evo nekoliko ideja:

 • Salate u tegli: Prenosive salate mogu se napraviti unapred i čuvati u tegli. Položite zelenu salatu, povrće i proteine i spakujte preliv posebno da bi sve ostalo sveže.
 • „Uradi sam“ suši rolnice: Pravljenje sopstvenih suši rolnica može biti zabavna i kreativna hrana za putovanje automobilom. Možete koristiti sastojke kao što su krastavac, avokado, meso rakova i tunjevina.
 • Bento kutije: Ove kutije sa pregradama savršene su za putovanja automobilom jer drže različite namirnice odvojene. Možete ih napuniti raznim namirnicama poput pirinča, povrća i proteina.
 • Voćni ćevapi: Nabodite razno voće poput ananasa, jagoda i kivija za zabavnu i zdravu užinu.
 • Domaća granola: Mogu se napraviti od raznih sastojaka, kao što su ovsene pahuljice, orasi i suvo voće, i mogu se lako umotati i čuvati.
 • Humus i krekeri: Spakujte kontejner humusa i krekera z ukusnu i zdravu užinu.

Ne zaboravite da uzmete u obzir faktore poput skladištenja i pripreme kada birate kreativnu hranu za putovanje automobilom. Želite da budete sigurni da se lako pakuju, da neće praviti nered i da neće zahtevati previše vremena za pripremu dok ste na putu.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama