Uz hranu počinje priča
AZIJAKineska Nova godina - godina pacova

Kineska Nova godina – godina pacova

Kineska Nova godina je poznata i kao “festival proleća”, a ovaj praznik proslavlja petina svetskog stanovništva!

Kineska Nova godina je najvažniji kineski praznik i svake godine je povezana sa životinjom iz kineskog horoskopa, kao i sa jednim od pet elemenata: zlato, voda, drvo, vatra ili zemlja.

Ove godine Kineska nova godina počinje 25. januara, a završava se 8. februara. Na ulicama širom sveta se priređuju parade sa vatrometom i šarenim maskotama lavova i zmajeva kojima se plaše zli duhovi .

Pacov– životinja koja predstavlja 2020. godinu
2020. je godina pacova. Kineski zodijak kreće se u dvanaestogodišnjem ciklusu, a oni rođeni 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020. su rođeni u godini pacova. Prema azijskoj astrologiji, godina rođenja – i životinja koja tu godinu predstavlja – govore mnogo o osobinama ličnosti.

Pacov je prva od svih zodijačkih životinja. U kineskoj kulturi pacovi su simbol bogatstva i viška. Bračni parovi se mole pacovima, zbog reproduktivne moći. Za ljude rođene u godini pacova se smatra da su pametni, brzi mislioci; uspešni, i zadovoljni tihim i mirnim životom.

Lampioni
Lampioni

Da li ste znali?

  1. Kineska nova godina se zove festival proleća jer najavljuje dolazak proleća. Ljudi proslavljaju dolazak lepšeg vremena i sezonu poljoprivrednih radova.
  2. Prema legendi crvena boja i zmajevi će oterati čudovište Nian
  3. Poslednjeg dana proslave Nove godine se prave lampioni koji se uz zamišljene želje puštaju u nebo
  4. Proslava Kineske nove godine izaziva najveće ljudske migracije tokom godine, pošto se Kinezi iz svih delova sveta vraćaju kući
  5. Jedna od tradicija tokom proslave je i razmena crvenih koverti u kojima se nalazi “srećni novac”

Hrana
Okupljanje porodice je važan aspekt proslave Nove godine, pa je zato i hrana veoma bitna. Ukoliko neki član porodice ne može da bude prisutan, za njega se ostavlja prazno mesto za stolom.

  • Određena jela koja se pripremaju tokom kineske Nove godine imaju simbolično značenje i veruje se da donose sreću.
  • Simbolika “sreće” je vezana ili za izgled ili za naziv jela, a pored jela su važni i priprema, način služenja i sam način kako se hrana jede.
  • Najčešće se pripremaju knedle, riba, prolećne rolnice i niangao.
Voće
Voće

Voće koje donosi sreću – Određeno voće se jede tokom kineske nove godine, kao što su mandarine, pomorandže i pomelo. Ovo voće je odabrano jer je okruglo i “zlatne” boje, koja simbolizuje punoću i bogatstvo, ali i zbog zvuka koji se dobija kada se njihovo ime izgovara. Veruje se da donosi sreću i bogatstvo zbog izgovora (reč uspeh), pa čak i pisanja (reč sreća).

Riba – U kineskom, reč “riba” zvuči kao “višak”. Kinezi vole da imaju višak na kraju godine, jer misle da će imati više za sledeću godinu. Riba se kuva na razne načine, kao što su kuvanje u ključaloj vodi i na pari.

Kineski rezanci – rezanci simbolizuju želju za dugovečnošću. Njihova dužina i priprema su takođe simbol života. Oni su duži od normalnih rezanaca i pripremaju se na ulju ili kuvani.

Nudle
Nudle

Kineske knedle – sa istorijom od preko 1.800 godina, knedle su klasična kineska hrana, a tradicionalno se jedu u novogodišnjoj noći, posebno u Severnoj Kini. Kineske knedle se prave u ovalnom obliku koji podseća na srebrni kineski novac, gde se dva kraja spajaju. Legenda kaže da što više knedli pojedete tokom proslave Nove godine, više novca možete napraviti u novoj godini. Knedle se uglavnom pune mlevenim mesom, ribom, povrćem i začinima. Mogu da se kuvaju u vodi, na pari, prže ili peku. Za novogodišnju noć je tradicija da se jedu knedle sa kupusom i rotkvom, što znači da će nečiji koža postati nežna i raspoloženje blago.

Niángāo (kolač od pirinča) – u kineskom, niangao zvuči kao “raste iz godine u godinu”. Za Kineze to znači uspešniji posao i opšte poboljšanje života. Glavni sastojci za niangao su lepljivi pirinač, šećer, kestenje, kineske urme i lišće lokvanja.

Tangiuan (slatke kuglice od pirinča) – Izgovor i okrugli oblik tangiuan su povezani sa okupljanjem i zajedništvom, zato se omiljene tokom proslave novogodišnjih praznika.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama