Milkšejk – američki napitak

3049
views
Milkšejk
Milkšejk

Milkšejk – slatki, kremasti, mlečni i hladni zaštitni znak Amerike.

Milkšejk je nastao u Americi, a danas je popularan širom sveta. Jednostavan napitak za pripremu – a kombinacije ukusa su beskrajne. Tradicionalno se sastoji od puno sladoleda, mleka i sirupa ili sosa koji daje ukus. Za voćne recepte može se koristiti pire od voća umesto sirupa.

Različiti ukusi sladoleda čine bazu za šejk – od čokolade do jagoda i banane do kafe i karamele. Alternativno, sladoled od vanile se koristi kao baza, a dodaju se sastojci prema ukusu. U Americi se često dodaje slad u prahu, ali i čvrsti sastojci kao što su keksići, pahuljice, komadići karamele ili čokolade, kikiriki puter…Za starije od 18 godine, postoje i verzije napravljene od alkohola – sa viskijem, rumom i likerima.

Milkšejk istorija
Milkšejk istorija

Kako je sve počelo
Milkšejk je prvi put zvanično pomenut u pisanoj formi 1885. godine – a naziv je označavao alkoholno piće napravljeno od viskija i jaja.  A današnji milkšejk se povezuje sa nastankom prvih električnih miksera, koji su se pojavili na tržištu 1922. godine – iste godine kada je Ivar “Pop” Coulson iz Čikaga navodno izmislio savremeni milkšejk. Stavio je sve što je tada bilo uobičajeno za sokove u blender sa dve kugle sladoleda od vanile i kultno piće je rođeno.

  • preporuka je da se milkšejk posluži odmah, i to u staklenoj čaši
  • šejk se meša samo par minuta, dovoljno da se sastojci sjedine, ali da se sladoled ne otopi
  • kremasti šejk se pravi sa punomasnim mlekom
  • za gustinu se dodaje više sladoleda, a za ređi šejk se dodaje više mleka