Nigiri suši – harmonija pirinča i ribe (video)

1950
views

Postoji mnogo različitih načina za pravljenje sušija. Šef Uroš Radoičić iz restorana Extra Sushi nam je demonstrirao pripremu nigiri sušija.

U restoranu Extra Sushi na Novom Beogradu (Omladinskih brigada 18b), šef Uroš Radoičić na svom bogatom meniju priprema i neverovatan broj nigiri suši kombinacija – od tune, lososa, brancina, dimljene jegulje pa do nigirija sa mesom krabe, lignjama, hobotnicom i japanskim omletom.

Postoje dva osnovna tipa sušija – maki suši i nigiri suši. Maki suši se sastoji od slojeva pirinča i sirove ili termički obrađene ribe i školjki, sa povrćem na osušenom listu morskoj algi lista – od ovih sastojaka se formira cilindar odnosno maki rolnica koja se seče na komade. Nigiri suši se sastoji od ručno pravljenih pirinčanih knedlica ovalnog oblika, koje se premazuju vasabijem, zatim prekrivaju komadom ribe i na kraju premazuju soja sosom. Pirinač se oblikuje u ruci, a zatim prekriva parčetom ribe. Zbog svoja dva sastojka (ribe i pirinča), ova vrsta sušija se naziva i “dva preko pirinča”. Kao sastojak umesto ribe mogu da se koriste i morski plodovi kao što su jegulja, škampi ili hobotnica. Kada jedete nigiri, samo stranu s ribom umačete u soja sos. Običaj je da se nigiri suši poslužuje u paru, što prema japanskoj tradiciji predstavlja znak mira i harmonije.