Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiPrvi restorani su nastali u Francuskoj

Prvi restorani su nastali u Francuskoj

Prvi restorani pojavili su se u Francuskoj u 18. veku. Smatra se da je prvi restoran na svetu “La Tour d’Argent” u Parizu, koji je otvoren 1582. godine. Međutim, koncept restorana kakav danas poznajemo razvio se kasnije, tokom 18. veka.

Jedan od najpoznatijih ranih restorana bio je “Le Grand Véfour” koji je otvoren 1784. godine u Parizu. Ovaj restoran postao je popularno mesto za kulturnu elitu i intelektualce tog vremena, nudeći im mogućnost da uživaju u obrocima van svojih domova. Restorani su tada postali popularni kao mesta gde se može dobiti kvalitetna hrana i piće, umesto tradicionalnih gostionica ili obroka u domovima.

Tokom 19. veka, koncept restorana proširio se širom Evrope i sveta. Ovaj period doneo je razvoj različitih kulinarskih stilova i gastronomskih trendova, što je dodatno doprinelo popularnosti restorana kao mesta za društvena okupljanja i uživanje u hrani i piću.

Od tada, restorani su postali ključni deo gastronomske kulture širom sveta, nudeći raznovrsne kulinarske specijalitete i jedinstvena iskustva uživanja u hrani.

Pre pojave restorana, ljudi su u javnom prostoru jeli na različite načine, u zavisnosti od perioda i geografske lokacije. Gostionice su bile uobičajena mesta za konzumiranje hrane i pića pre pojave restorana. Često su bile smeštene duž puteva ili u naseljenim područjima i nudile su jednostavne obroke putnicima, trgovcima i lokalnom stanovništvu. Krčme su bile slične gostionicama, ali su često imale i smeštaj za putnike. Tržnice i pijace su bile važna mesta za nabavku svežih namirnica, ali su takođe bile mesta gde se moglo pronaći i pripremljene hrane. U nekim kulturama, kao što su azijske ili orijentalne, tržnice su imale štandove ili male restorane koji su služili sveže pripremljene obroke od proizvoda sa pijace.

Jelovnici

U restoranima se često nude različiti jelovnici kako bi se zadovoljile različite ukuse i potrebe gostiju.

  1. À la carte: Ovo je najčešći tip jelovnika u restoranima. Gosti mogu birati jela iz širokog izbora pojedinačnih stavki koje su navedene sa cenama. Ovaj jelovnik omogućava gostima da samostalno biraju jela koja žele, bez ograničenja.
  2. Degustacioni jelovnik: Degustacioni jelovnik, takođe poznat kao tasting meni, predstavlja seriju manjih porcija jela koja su pažljivo odabrana i aranžirana kako bi se istakli ukusi i teksture. Ovo iskustvo obično ima više od tri ili četiri jela i može biti uparen sa odgovarajućim vinima ili pićima.
  3. Set meni: Set meni ili fiksni meni sastoji se od unapred određenog broja jela po fiksnoj ceni. Ovi meniji obično nude više jela za izbor, ali gosti biraju samo između ponuđenih opcija. Set meni može biti odabran za posebne prilike ili kao opcija za brzi ručak ili večeru.
  4. Brunch meni: Brunch meni je kombinacija doručka i ručka, obično serviran kasnije ujutru ili rano popodne. Ovaj meni obično nudi širok izbor jela, uključujući klasične doručak specijalitete poput jaja, palačinki i peciva, kao i opcije kao što su sendviči i salate.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama