Škampi i gambori

24790
views
Škampi
Škampi

Svako ko voli da priprema morske specijalitete se sigurno susreo sa škampima i gamborima.

Škampi (langoustine, norveški rak) su manji rođaci jastoga, koji su veoma popularni i široko raspostranjeni. Često se nazivaju i italijanskim imenom “scampo”. Škampi se love uglavnom u Atlantiku i Severnom moru. Najveća lovišta su Irska, Škotska, Island, Engleska i Francuska. Kod škampa se kao delikates najviše ceni donji deo trupa. Njegov prijatan, blago sladunjav ukus zavisi od temperature vode u kojoj je rak živeo: što je hladnija voda to je meso ukusnije.

Škampi
Škampi

Škampi se brzo kvare pa je svežina od velikog značaja. Često se kuvaju odmah posle ulova, na ribarskom brodu, ali bez obzira da li su prethodno skuvani ili ne, koriste se na različite načine u kuhinji. Mogu da se posluže kuvani celi, sa dodatkom majoneza, pripremljeni u voku, na žaru, prženi ili pečeni, kao hladna i topla predjela, kao koktel zalogaj ili u salati. Često se u toku pripreme repovi odvajaju od glave i dalje koriste u supama, paelji ili u jelima sa Bliskog istoka.

Razlika između škampa i gambora – Kada su u ljušturi, škampi i gambori (zajedno pripradaju kategoriji nethrops norvegicus), su veoma sličnog izgleda. Rakovi su prepoznatljivi po svojim dugim i tankim klještima.