Slavski pokloni – tradicija na nov način

630
views
Šećer sa hibiskusom
Šećer sa hibiskusom

Slavski pokloni su vid zahvalnost za hranu i gostoprimstvom i poslednjih nekoliko decenija su neizostavan deo slava.

Prema rečima muzejskog savetnika etnografskog muzeja dr Miloša Matića, u tradicijskom modelu proslavljanja porodične slave, nije bilo uobičajeno donošenje poklona kako to danas radimo. Tada su se donosili simbolični pokloni poput jabuke, kocke šećera ili bombone za decu, tek u drugoj polovini 20. veka javlja se običaj donošenja kafe, jestivog ulja, rakije. Pokloni u užem smislu reči, a to je obično nešto za kuću (posuđe, krpe, peškiri…) ili od hrane (vino, flaša žestokog pića, kafa i sl.) javlja se tek od osamdesetih godina, a posebno je bilo izražen tokom devedesetih godina, kada slavska gozba i postaje naglašenija u odnosu na prethodni period.

Inspirisani ovim prvim simboličnim poklonima – kada je kocka šećera ili voćka bila neverovatna sreća za decu, a ulje veliki dar za domaćicu, predlažemo vam nekoliko opcija slavskih poklona od domaćih proizvođača – od ulja od bundeve do brašna od koštice šljive.

Olga, ulje od bundeve
Olga, devičansko i hladno ceđeno bundevino ulje se dobija od semena bundeve sa vojvođanskih polja. Ovo visokokvalitetno ulje karakterističnog ukusa i mirisa bogato je omega masnim kiselinama, vitaminima, antioksidantima i mineralima, i jedno je od nutritivno najsnažnijih ulja. Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa neophodnim za normalno funkcionisanje organizma. Može se koristiti za salatne prelive, marinade, kao dodatak kuvanim jelima i desertima.

SpiceUp, šećer sa ukusima
U asortimanu SpiceUp radnje se mogu naći čoko cimet šećer, šećer sa hibiskusom i arapski začinjeni šećer koji se u zavisnosti od potrebe koriste za pripremu kolača, kafe i osvežavajućih napitaka. Pored ovih začina, tu je i više vrsta bibera, paprike, kurkume, sušene latice ruža i kore pomorandže, piment i mešavina za pitu od jabuka, kuvano vino… Na  raspolaganju su i kombinacija poklon paketa, a mi vam preporučujemo da napravite autentičnu kombinaciju prema ukusu domaćina.

Andjeli
Andjeli

Anđeli, ovseni kolači
Postoji veliki izbor ovsenih kolača Anđela, od čokoladnih do voćnih kombinacija. Tope se u ustima, a ukus im je jedinstven i neodoljiv. U pripremi se ne koriste konzervansi niti veštački produživači svežine i aditivi, a insistira se na tačno određenoj temperaturi pečenja, kako puter u kolačima ne bi razvio trans masti.  Može se napraviti kombinacije više ukusa u poklon kartonskoj ili limenoj kutiji.

All Nut, šljiva u ulju i brašnu
U radionici „All Nut“ proizvode se hladno ceđena jestiva ulja i brašno od koštica šljive, kajsije i lešnika. All Nut ulja i brašna sa punoćom ukusa mogu obogatiti slana jela, umake, prelive, ali i poslastice. Brašno se može koristiti presno u šejkovima, sa jogurtom i u pripremi kolača, hlebova i peciva ili kao zamena za orašaste plodove u receptu. Ulja se mogu koristiti za salatu, sosove, dresinge, uz sireve, dok kolačima daju divnu aromu.

Bombondžija Bosiljčić
Bombondžija Bosiljčić

Ratluk porodice Bosiljčić
Radnja porodice Bosiljčić je osnovana 1936. godine, a receptura za ratluk se od samog osnivanja nije menjala, ali su uvođene nove kombinacije po ukusu novih generacija. Prvi i osnovni ukusi ratluka koji su se u radnji pravili su od ruže, vanile i bergamota (divlje pomorandže), a danas prave preko 15 različitih ukusa, sa orahom i medom, pistaćima, lešnikom, kokosom…

Pored ovih postoji veliki broj domaćih proizvođača, čiji proizvodi atraktivno zapakovani predstavljaju ne samo znak zahvalnosti i podrške domaćinima, već i malim trgovcima i proizvođačima.