Šta je cold brew kafa?

9978
views
Cold brew kafa
Cold brew kafa

Cold brew kafa, koja se priprema sa hladnom vodom je postala trend pre par godina u Americi, koji je vrlo brzo prihvaćen širom sveta.

Prema istorijskim podacima ovakav način pripreme seže čak do 1600. godina i moreplovaca iz Holandije, koji su sa hladnom vodom pripremali kafu na dugim putovanjima. Mornari iz Holandije su cold brew doneli do Istočne Azije, gde je ova kafa poznata i kao Kyoto kafa ili Holandska kafa.

Cold brew priprema
Hladna priprema kafe predstavlja proces u kojem se krupnije mlevena kafa potapa u hladnu vodu od 12 do 24h sata kako bi se dobili koncentrisani ukusi i arome drugačiji u odnosu na pripremu sa toplom vodom.

Cold brew priprema
Cold brew priprema
  • Pošto je voda sa kafom odstojala, koncentrat se proceđuje kroz papirni filter ili gazu, a zatim služi.
  • Koncentrat može biti kombinovan sa toplom ili hladnom vodom, mlekom, čokoladom…
  • Koncentrat može da stoji u frižideru nekoliko nedelja ili da se zamrzne.
  • Cold brew priprema omogućava razvoj aroma zrna kafe koje su mekše i svetlije u odnosu na kafu koja se priprema sa toplom vodom.
  • Cold brew kafa ima veću koncentraciju kofeina u odnosu na kafu pripremljenu sa toplom vodom, pošto se u pripremi koristi veća količina kafe u odnosu na vodu.
Kafi mogu da se dodaju mleko, led, čokolada...
Kafi mogu da se dodaju mleko, led, čokolada…

Zrna kafe sadrže niz sastojaka koji se rastvaraju na višim temperaturama, kao što su kofein, ulja i masne kiseline. Priprema na nižoj temperaturi dovodi do smanjenja kiselosti.

Hladno pripremljena kafa je oko 65 do 70 posto manje kisela od kafe pripremljene sa toplom vodom.

Nitro cold brew
Nitro kafa je cold brew kafa koja se toči sa nitrogen gasom i ovaj način serviranja kafe je postao popularan 2012. godine. Dodavanjem nitrogena se dobija hladno, svilenkasto piće sa kremastom penom. Pošto se nitrogen ne razlaže lako kao karbon dioksid u tečnosti, mehurići koje proizvodi su manji, pa se tako dobija kremasti ukus kafe. Ljubitelji ove vrste kafe najviše vole da je piju sa par kocki leda, dok neki dodaju mleko ili slatki sirup.

Kafeterija Lokal
Kafeterijal Lokal u letnjim mesecima služi cold brew. Ovde se cold brew priprema tako što se krupno mlevena kafa stavlja u posudu za pripremu cold brew kafe koja se zove Filtron, a kafa se zatim preliva vrućom vodom. Dobijeni ekstrat se drži u frižideru do 24h, posle čega je spreman za korišćenje. Za pripremu u Kafeteriji Lokal koristi se Filtron jer je jednostavan za upotrebu i održavanje, a pruža izbalansiran ukus i puno telo kafe. U pripremi se koriste zrna koja su svetlije pržena, pa kafa zadržava svetlije note. U ponudi je i nitro cold brew.

French press
French press

I još ponešto – različite posude za pripremu kafe

FRENCH PRESS
French press je posuda za pripremu kafe koju je 1929. godine patentirao italijanski dizajner Attilio Calimani. Kafa se u french press posudi priprema tako što se krupnije mlevena kafa stavlja u posudu, zatim se dodaje vruća voda ( 93–96 °C) — oko 30g kafe na 500 ml vode. Kafa i voda treba da odstoje oko 2 do 4 minuta, a zatim se ručka pritiska na dole i time se vrši razdvajanje. Kafa ne bi trebalo da ostane u posudi posle pripreme, kako ne bi postala gorka od taloga koji je na dnu.

Chemex
Chemex

The Chemex
Za Chemex sistem za pripremu kafe potrebna je posuda (dekanter) i filteri, jer se u ovom procesu kafa cedi kroz filter, dodavanjem tople vode. Ovaj sistem je 1941. godine osmislio američki hemičar Peter Schlumbohm, a Chemex posuda po njegovom dizajnu je danas eksponat u muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Na vrh Chemex posude se stavlja presavijen filter, preko kojeg se prvo sipa topla voda kako bi se posuda zagrejala, ova voda se zatim prosipa. U filter se ravnomerno sipa kafa, krupnije mlevena – veličine morske soli. Preko kafe se u nekoliko navrata polako sipa voda, i ostavlja se prostor između sipanja kako bi zrna kafe “procvetala” – oko 45 sekundi do 1 minut. Celokupni proces pripreme bi trebalo da traje oko 4 minuta. Količina vode i kafe zavise od željene jačine kafe. Za početak se preporučije 50g kafa i 700ml vode što je dovoljno za dve šolje kafe.