Tri ukusa Izraela – inspiracija za leto

298
views
Ukusi Izraela
Ukusi Izraela

Ukusi Izraela su nam ovog leta inspiraciju za ishranu. To znači da ćemo da uživamo u mnogo voća u svim oblicima, od soka do salate, orašastim plodovima, u kuvanju ćemo eksperimentisati sa začinima i začinskim mešavinama. I naravno, uživaćemo u falafelu  i humusu, jelima koja najbolje predstavljaju ishranu Izraela, koja je bliskoistočna, jednostavna i zdrava.

Ukusi Izraela predstavljaju samo zemlju, koja je kolaž sastavljen od istorije, religije i razrnovrsnih ukusa. Sa jedne strane tu je Tel Aviv City, epicentar startup industrije, zabave, urbane umetnosti, beli grad bauhaus arhitekture…sa druge strane tu je Jerusalim, grad koji predstavlja sveto mesto za preko 3 milijarde vernika na svetu, mesto najvažnijih legendi koje su formirale svet. Tu su egzotično zelenilo i plaže Tel Aviva i Haife, a sa druge strane surova judejska pustinja u kojoj su utvrđenje Masada i Mrtvo more. Izrael je zemlja kontrasta, a takva je i njegova hrana.

Izraelska kuhinja je 60’ih i 70’ih godina bila veoma skromna. Veliki promena se desila 80ih godina, i od tada se kuhinja razvija, raste i predstavlja boje i ukuse različitih zajednica koje žive u Izraelu. Izraelska kuhinja je kombinacija oko 100 različitih kultura koje su ili došle u ovu zemlju ili su bile tu tokom poslednjih hiljadu godina.

Karmel pijaca
Karmel pijaca

U kuhinji Izraela se koriste namirnice koje su prisutne i u drugim bliskoistočnim i mediteranskim zemljama, začini poput za’atara i hrane poput falafela, hummusa, shakshouke i kus kusa sastavni su deo ishrane.

Pijace su pune voća i povrća, bliskoistočnih slatkiša, orašastih plodova i začina. Na ulicama se smenjuju štandovi na kojima se prave sveže ceđeni sokovi i kiosci za falafel i švarmu.

falafel
falafel

Falafel
Egipat, Palestina, Izrael i drugi narodi tvrde da je falafel njihov recept. Falafel igra veliku ulogu u izraelskoj kuhinji i smatra se nacionalnim jelom. Reč “falafel” predstavlja prženu kuglicu napravljenu od leblebija, ali i sendvič koji sadrži pržene kuglice. Služi se u pita hlebu, sa salatom, kiselim povrćem, ljutim sosom, začinima i tahini sosom. Iako je dostupan širom sveta, smatra se da najbolji falafel možete probati na ulicama Tel Aviva.

Recept za falafel

Humus
Humus

Humus
Humus je nacionalno jelo izraelske kuhinje, a recept može da se razlikuje od mesta do mesta. Može se jesti kao prilog, salata ali i kao glavno jelo – uz pita hleb i dodatak maslinovog ulja. Za najukusniji humus je važno koristiti kvalitetan tahini. Tahini je pasta koja se dobija od mlevenog susama. Humus nikako ne bi trebalo držati u frižideru, i za potpuni ugođaj – obavezno ga jesti uz parče pita hleba.

Recept za humus kakav se pravi u Tel Avivu. 

zatar
zatar

Začini
Začini u Izraelu su deo nasleđa regiona od vremena postojanja „Puta tamjana“, koji je bio trgovački put od III. veka p.n.e. do II. veka nove ere. Ovim putem su prevoženi začini sa Arapskog poluostrva kroz pustinju Negev (sada deo južnog Izraela) do luka u Mediteranu. Začini koji su se tim putem širili su ostali utkani u izraleskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Pored pojedinačnih začina, veoma su važne i začinske mešavine u kojima može da se nađe i preko 10 različitih začina.

Zatar
Za’atar (zatar) je jedna od najpopularnijih začinskih mešavina na Bliskom istoku. Postoje određene razlike u odnosu na region, ali je neizostavni deo kuhinje, još od Srednjeg veka. Najčešće se sastoji od sušenog origana, majčine dušice, majorana, sumaka i prženog susama. Često porodice imaju svoju mešavinu, koja je strogo čuvana tajna, a mešavine se razlikuju i od zemlje do zemlje. Negde dodaju još i so, suvu koru pomorandže i za’atar divlju biljku, kim, komorač itd .