Vok – univerzalna posuda za brzu pripremu

8396
views
Vok
Vok

Vok je savršena univerzalna posuda za pripremu svih jela od povrća koja je osvojila svet.

U Aziji se skoro sve priprema u voku, stim da se koriste različite metode. Vok je odličan i za poširanje i kuvanje na pari (u tradicionalnoj korpi od bambusa ili metalnom ulošku), za krčkanje i prženje, kao i za pripremu supe.

Najpoznatiji metod pripreme u voku je brzo prženje, pri kojem se svi sastojci neprekidno mešaju i budu gotovi za par minuta. Mešanjem se ravnomerno svi sastojci izlažu vrelom dnu i hladnijem zidu tiganja. Ovako pripremljeno jelo je brzo spremno s malo masnoće, a gubitak vitamina je sveden na minimum. Ključni preduslov za pripremu jela u vrelom voku je odgovarajuće ulje, kao što je ulje od kikirikija, soje ili kukuruza, koje se dodaje u zagrejani vok.

  • Pažljivo pripremite sve sastojke i postavite ih da budu spremni za pripremu
  • Odaberite termo-stabilno ulje
  • Tokom prženja gledajte hranu koju pripremate, neprekidno mešajte i sastojke koji su prženi sklanjajte na stranice voka
  • Nemojte preterivati s količinama da bi sastojci ostali krckavi
  • Spremljeno jelo odmah poslužite
Iseckano povrće
Iseckano povrće

Brzo prženje u voku zahteva dobru pripremu. Sve što se koristi mora biti pripremljeno i spremno za upotrebu. To znači mnogo seckanja, pogotovo kad spremate povrće, ali se ovaj trud veoma isplati. Sve mora biti sitno iseckano, kako bi bilo skuvano za samo par minuta.

  • Tvrdo povrće, kao što su šargarepe, mora biti iseckano u tanke trake debljine oko 3mm
  • Mekše povrće se može seckati na debljinu od oko 5mm
  • Veoma tvrdo povrće, kao što su karfiol i brokoli, može se prethodno blago skuvati
  • Tvrdo povrće ide prvo, za njim ide mekše, a na kraju ide sos
  • Ako se vok poklopi, sastojci se na kratko mogu iskrčkati u sopstvenom soku, ili se može dodati malo supe, kokosovog mleka ili pirinčanog vina

Vok se pravi od tuča, nerđajućeg čelika, čelika obogaćenog ugljenikom, aluminijuma, a postoje i vokovi sa oblogom koja sprečava lepljenje hrane na unutrašnjoj površini. Vok od tuča ili od čelika obogaćenog ugljenikom, najbolje sprovodi i raspoređuje toplotu. Oni se pre prve upotrebe temperiraju, kako jelo ne bi zagorevalo u njima i kako se ostaci pripremeljenog jela ne bi lepili za zidove tiganja. Prednost u korišćenju voka imaju oni koji poseduju šporet na gas, jer se originalni vok s oblim dnom koristi na otvorenom plamenu. Za one koji imaju električni šporet, postoji varijanta s ravnim dnom.

Savet za temperiranje:
Da temperirate tučani ili čelični vok, prvo ga dobro operite sa tečnošću za pranje sudova i grubom stranom sunđera. Ugrejte dobro, skinite s plamena i namažite uljem (vodite računa da ne bude previsoka temperatura, kako se ulje ne be zapalilo!!!). Ovako će se formirati sloj koji sprečava lepljenje hrane. Na kraju obrišite vok i operite ga sa tečnošću za pranje sudova.