Recept za japansku palačinku – okonomijaki

509
views
Okonomijaki
Okonomijaki

Predstavljamo vam jedno od japanskih jela koje možete pripremiti kod kuće. Ocuka Kouki, lični kuvar ambasadora Japana, Nj.e.g. Takahika Kacumate, podelio je sa nama kako se priprema “okonomijaki”, jedno od popularnijih jela u Japanu.

Okonomijaki (okonomiyaki) je japanska slana palačinka koja se sastoji od testa od pšeničnog brašna i drugih sastojaka, koja se priprema na ravnom tiganju. Uobičajeni dodaci uključuju kupus, meso i plodove mora, a prelivi uključuju sos okonomijaki koji se pravi sa vorčester sosom, sušenim pahuljicama algi, japanskim majonezom i kiseli đumbir.

Naziv potiče od reči okonomi, što znači “kako ti se sviđa” ili “šta ti se sviđa”, i iaki, što znači “kuvano”.

Okonomijaki
Okonomijaki

Recept za japansku palačinku – okonomijaki

Sastojci:

 • 100g brašna
 • 100ml vode
 • 2 jaja
 • 200g mlevenog svinjskog mesa
 • 100 – 120g kupusa (oko 4 lista)
 • 80 do 100g jama (kineski jam, ovu vrstu krompira u Japanu nazivaju „nagaimo“)
 • Sos: Kečap, Vorčester sos, Med, Majonez
 1. Izdvojite tri, četiri lista kupusa, iseckajte ih na tanke tračice, a zatim ih usitnite. Potrudite se da listove kupusa ne perete pod jakim mlazom vode, jer ćete na taj način isprati i hranljive materije iz njega.
 2. U posudi postepeno umutite jednake količine brašna i vode, zatim u njih redom, uz mešanje dodajte izrendani jam, jaja, mleveno meso i sitno seckani kupus.
 3. Lagano mešajte smesu, trudeći se da namirnice budu što bolje sjedinjene. Testo bi moralo da bude malo gušće od gustine pavlake.
 4. U zagrejani tiganj (180-200 stepeni) izliti kružno deo smese. Najbolje je da koristite gumenu ili plastičnu špatulu za prženje kojom je lako možete oblikovati.
 5. Nakon tri, četiri minuta, obrnite smesu na drugu stranu, poklopite tiganj i polako nastavite sa prženjem, sve dok obe strane ne dobiju zlatno braon boju.
 6. Lako možete proveriti da li je okonomijaki gotov, tako što ćete ga probosti čačkalicom i videti da li se na nju lepe komadi smese. U slučaju da je masa kompaktna i ne odvaja se nakon što je probodete, to je znak da je vaš okonomijaki obrok spreman!
 7. Okonomijaki servirajte prelivajući ga majonezom. U slučaju da imate neke od namirnica poput aonori algi ili fermentisanih „skipjack tuna“ pahuljica (katsuobushi), okonomijaki će izgledati još lepše!
 8. Osnovu sosa čine kečap i vorčester sos, koje je najbolje pomešati u jednakoj količini. U njih dodajte punu supenu kašiku meda (40-60g).