Uz hranu počinje priča
SavetiHleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa

Hleb od kiselog testa je posebno lak i vazdušast. To je zbog toga što on fermentiše i istovremeno stvara ugljen dioksid.

Hleb od kiselog testa je posebno ukusan, duže traje od  drugih hlebova i lakše se vari.

Sa sredstvom za podizanje testa ili bez njega
Suštinski postoje dve vrste hleba: hleb umešen bez sredstva za podizanje testa i hleb umešen sa sredstvom za podizanje testa. Hleb iz prve grupe se dalje razlikuje na osnovu vrste korišćenog sredstva za podizanje testa:

 • Testo s kvascem se koristi za bele hlebove (odnosno hleb umešen od pšeničnog brašna) svih vrsta, od francuskog bageta, preko italijanske ćabate do hleba za tost.
 • Ako je hleb potrebno brzo umesiti, umesto kvasca se može koristiti prašak za pecivo; ovo je često slučaj kod kifli na primer.
 • Najrazličitiji hlebovi su oni koji se prave od kiselog testa, jer se od kiselog testa mogu praviti hlebovi od skoro svake vrste brašna. To su pre svega ražano, ovseno i pšenično, ali i ječmeno, speltino, zrno mlade spelte, heljdino brašno, brašno od štira i kinoe.
starter za kiselo testo
starter za kiselo testo

Kiselo testo
Možete kupiti gotovo kiselo testo, međutim, možete ga i sami napraviti. Nije teško, ali zahteva strpljenje. Prvo se brašno, obično ražano ili pšenično, zameša s mlakom vodom i ostavi na toplom mestu. Tada morate da sačekate par dana dok smesa ne počne da poprima blago kiselkasti miris. To je znak da su bakterije iz brašna i vazduha aktivne i da je testo spremno za dalju upotrebu. Dalje se za pripremu hleba, opet dodaju brašno i voda, malo soli i šećera, i ostali sastojci zavisno od ukusa.

 • sa sušenim paradajzom i maslinama, hleb će imati mediteransku notu.
 • Seckan ili pečen crni luk će mu dati rubustan ukus, dok će ga papričica učiniti pikantnim.
 • Za izrazito intenzivan ukus – kim, seme komorača ili anisa.
 • Susam, seme bundeve, lana ili suncokreta su podjednako zdravi i ukusni.
 • badem i orašasti plodovi, kao što su orah i lešnik.
 • Med i javorov sirup hlebu daju slatkoću.
 • Suvo voće, kao što su šljive, kajsije, jabke, smokve, kruške ili urme koriste se kod pravljenja voćnih varijanti.
 • Jestivo cveće će ga posebno ukrasiti.
 • Sveži začini kao što su peršun, mirođija, vlašac, krbuljica ili detelina su samo neke od mogućnosti.
Hleb sa orasima
Hleb sa orasima

Saveti

 1. Pre pečenja, zamešeno testo mora još jednom da odleži. Rerna se prethodno zagreje na temperaturu 230-250°C, pa se dugme okrene na srednju temperaturu. Tako ćete sprečiti da hleb pukne.
 2. Neki stručnjaci preporučuju da se u pećnicu stavi šolja vode dok se hleb peče kako bi testo baš dobro naraslo tokom pečenja.
 3. Ako niste sigurni koliko dugo treba da pečete hleb, jednostavno možete proveriti da li je pečen: kucnite veknu odozdo – ukoliko šuplje odzvanja, gotova je. Ne treba odmah da je izvadite iz rerne, ali isključite grejače i ostavite hleb da se postepeno ohladi u pećnici.
 4. Pre nego što rasečete hleb, ostavite ga da se „odmori“ dva dana – lakše će se seći, a imaće bolji ukus.
 5. Nemojte koristiti sastojke direktno iz frižidera, ostavite ih da se ugreju na sobnoj temperaturi.
 6. Testu je za fermentisanje potrebna toplota. Možete ga pokriti i staviti na toplo mesto (na primer na radijator), ili ga možete staviti u pećnicu na 40-50°C.
 7. Brašno uvek prosejte pre upotrebe, kako bi se dobro zamesilo s tečnošću i kako se ne bi stvarale grudvice u testu.
 8. Ako želite da hleb ima izrazito hrskavu koricu, pre pečenja ga premažite mlekom.

Recept za pripremu ražanog kiselog testa

Recept za pripremu hleba od ražanog kiselog testa

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama