Uz hranu počinje priča
SavetiMoka pot - italijanska džezva za kafu

Moka pot – italijanska džezva za kafu

Moka pot je nezaobilazan za pripremu kafe u Italiji, a u poslednje vreme doživljava sve veću popularnost i u drugim zemljama, posebno imajući u vidu ograničen rad kafića. Sa moka džezvom se i u kući može skuvati bogata, mirisna kafa donekle slična espresu i to bez skupe opreme.

Moka pot je aparat u kojem se kafa priprema tako što se kipuća voda pod pritiskom pare propušta kroz mlevenu kafu. Nazvan je po jemenskom gradu Mocha, a izumeo ga je italijanski inženjer Alfonso Bialetti 1933. godine. Moka pot je vrlo brzo postao jedan od osnovnih elemenata italijanske kulture. Pored Italije se danas često koristi u zemljama Evrope i Latinskoj Americi.

Kako radi moka pot?
Moka pot se može naći u različitim veličinama, a mera za jednu kafu je 50 ml. Mogu se koristiti na plinskim ili električnim ringlama i tradicionalno su izrađeni od aluminijuma, mada su ponekad izrađeni i od nerđajućeg čelika ili drugih legura.

Vrste moka pota
Vrste moka pota

Sastoji se od:

  1. Donje posude u kojoj se sa strane nalazi sigurnosni ventill za ispuštanje pare, i do tog ventila se pun voda.
  2. Levka, posude u koju se stavlja mlevena kafa. Levak ima filter kroz koji prolazi voda iz donje posude.
  3. Gornjeg dela koji ima drugi metalni filter na dnu. Gornji deo se čvrsto zavrne na podnožje pre stavljanja na ringlu i tu se skuplja kafa.

Kada se moka pot stavi na odgovarajući izvor toplote, voda se dovodi do tačke ključanja i u donjoj posudi se stvara para. Para dostiže dovoljno visok pritisak da postepeno potiskuje kipuću vodu kroz levak i kroz kafu u gornju komoru, gde se sakuplja kuvana kafa. Kada je donja komora gotovo prazna, mehurići pare mešaju se sa vodom koja teče uzvodno, stvarajući karakterističan žubor i tada bi trebalo zaustaviti kuvanje uklanjanjem lonca sa ringle.

Kafa za moka pot
Kafa za moka pot

Ukus kafe zavisi od vrste zrna koje se koristi, a uvek je potrebno naglasiti pri kupovini da će se kafa koristiti za moka pot, kako bi se zrno izmlelo na odgovarajuću veličinu. Ne može se koristiti sitno mlevena kafa.

Tipična moka kafa se ekstrahuje pri relativno niskim pritiscima od 1 do 2 bara dok je standard za espresso kafu od 9 bara. Zato se kafa iz moka pota ne smatra espressom, a ima i različite karakteristike ukusa

Kako pripremiti kafu u moka potu

Korak 1
Kupite kafu samlevenu za moka pot. (Većina kafeterija prži i melje kafu, važno je napomenuti da je za moka pot). Za jednu dozu kafe od 50ml, ide oko 5g kafe što je otprilike jedna kašičica. U zavisnosti od ukusa možete povećati dozu kafe.

Korak 2
U donju posudu sipajte vruću vodu do graničnika. (podeljena su mišljenja između toga da li se sipa hladna ili vruća voda, probajte obe varijante pa odlučite koja vam više prija)

Korak 3
Napunite levak mlevenom kafom, nije potrebno da pritiskate kafu jer će to otežati prolazak vode. Dovoljno je da protresete malo levak kako bi se kafa slegla.

Korak 4
Zavrnite gornji deo posude čvrsto. Ako ste sipali vruću vodu vodite računa da se ne opečete.

Korak 5
Stavite moka pot na ringlu koja je podešena na srednju jačinu toplote.

Kuvanje kafe u moka potu
Kuvanje kafe u moka potu

Korak 6
Kada voda u donjoj posudi počne da ključa, pritisak će potiskivati lagano mlaz kafe u gornju posudu. Ako se ovo desi naglo, voda je prevruća, a ako se ništa ne dešava duže vreme, treba povećati temperaturu. Kada se čuje zvuk balnočića i grgoljenje, proces je završen i odmah sklonite kafu sa ringle. Sipajte i uživate.

Održavanje
Posle upotrebe oprati dobro sve elemente, pošto ostaci od kafe mogu pokvariti ukus pri sledećem kuvanju. Filter sa donje strane se skida uklanjanjem gumenog prstena i čisti sa obe strane veoma lako.

Kada je gumeni prsten nov, može promeniti ukus kafe, pa se preporučuje da se nekoliko puta skuva samo voda, kako bi se miris gume uklonio.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama