Meksička kuhinja – tortilja, dulce de leche i hibiskus

360
views
Tortilje
Tortilje

Meksička kuhinja je kompleksna i drevna kuhinja, sa tehnikama i veštinama koje su se razvijale hiljadama godina kroz istoriju.

Meksička kuhinja je prepoznatljiva po upotrebi kukuruza, koji je najčešće konzumirani skrob i glavni je sastojak mnogih lokalnih recepata. Iako se jede i svež, većina kukuruza se suši, nikstamalizuje i melje u testo zvano masa. Ovo testo se koristi i sveže i fermentisano za pravljenje tortilja koje prate gotovo svako jelo.

Sve proizvode smo naručili od Centli – tiendita mexicana

Tortilje
Simbol meksičke kuhinje je tortilja, tanak okrugli hleb koji se pravi ili od kukuruznog ili pšeničnog brašna. Tortilja se koristi i kao podloga na koju se stavljaju različiti prilozi, ali i kao sredstvo za uzimanje hrane rukama. Kukuruzno brašno koje se koristi za pripremu tortilja u Meksiku je prošlo određenu obradu. U pitanju je hemijski proces koji se zove nikstamalizacija u kojem se kukuruz pomeša sa alkalnim rastvorom. Tako se promeni hemijska struktura kukuruza, brašno postaje bogatije, punije, zadržava toplotu i vlagu – i od njega se prave tortilje. Postoji nekoliko  popularnih jela sa tortiljama – takos, enčilade..

Dulce de leche
Dulce de leche

Dulce de leche
Dulce de leche je slatkiš koji se pravi laganim zagrevanjem zaslađenog mleka (najčešće kravljeg mleka) da bi se stvorila supstanca koja svoj ukus dobija iz Maillardove reakcije, koja takođe menja i boju poslastice. Dulce de leche na španskom znači „slatkiše od mleka“. Kajeta (cajeta) je vrsta dulce de leche, i obično se pravi od karamelizovanog kozjeg mleka i šećera. Priprema se kuvanjem mleka i šećera uz često mešanje, sve dok se viskoznost ne poveća zbog isparavanja vode, i dok se ne karamelizuje. Iako je kozje mleko najčešća osnova, mogu se koristiti druge tečnosti ili sokovi.

Proizvodi koji se koriste u meksičkoj kuhinji su uglavnom poreklom iz Meksika ali ima i dosta onih koje su doneli španski konkvistadori i imigranti.

Hibiskus
Hibiskus

Hibiskus
Suvo cveće hibiskusa, poznato u Meksiku kao cvet jamajke se često konzumira kao čaj ili kao poslastica. Iako nisu poreklom iz Meksika, cvetovi jamajke stigli su u kolonijalno doba i sada su sastavni deo meksičke kuhinje. Sa cvetovima hibiskusa se pravi Agua de Jamajka, „voda hibiskusa“, napitak koji prati podnevni obrok u Meksiku. Priprema se potapanjem cvetova hibiskusa, kako bi se dobio koncentrat koji se dalje razblažuje vodom i zaslađuje šećerom.